Tamara Bižić Milanović/foto: Tamara Bižić Milanović

Ako je zdravo sve što nas čini srećnim onda bez griže savesti posetite Festival čokolade u Sloveniji.

 

Već  četvrtu godinu za redom,  u aprilu, u malom preslatkom mestu Radovljica organizuje se najveći festival čokolade u Sloveniji.

Kažu da ga za tri dana, koliko i traje – od petka do nedelje, poseti više od 40.000 ljudi.

Na ne tako velikoj površini centra grada i okolini ,  gde se sve dešava, taj broj posetilaca stvara  atmosferu koja podseća na novosadski Exit samo što sve miriše na čokoladu i zvuke ex-Yu muzike. 

Ove godine prvog i drugog dana kiša je mogla da pokvari start Festivala da organizovani Slovenci nisu  prethodno natkrili ceo centar grada odnosno sve  štandove  angažovane u službi njenog visočanstva  Čokalade. 

Koncept Festivala je da na ulazu prvo kupite kupone za degustaciju, cena 0.50 evra za 1 kupon, i sa njima obiđete štandove degustirajući najrazličitije i najneobičnije kombinacije ukusa.

Nakon toga prepustite se šopingu po želji. 

Po mom izboru, najoriginalniji oblik čokolade su definitivno bili komadi koji izgledaju kao vremešni majstorski alat: čekić, šraf, matica, zupčanik, šrafciger. 

Čak je i ukus bogat kakaom bio nekako »muški«. Najveći redovi su bili na štandovima gde  su se služili komadi voća (jagoda, ananas, banana) prvo okupani u čokoladi egzotičnog ukusa (receptura iz Afrike i Južne Amerike) a onda posuti po želji kokosom ili lešnicima.

Najkomercijalniji ukus bio je čoko-giros ili čoko-kebab koji je po izgledu i načinu spremanja apsolutno opravdao svoje ime.

Ukus je originalan, dopadljiv i preporučujem da ako posetite ovaj festival ne odete, a da ga ne probate. Najpametniji izbor bila je zdrava čokolada, od 100% prirodnih sastojaka (bademi, orasi, kakao, kokosovo ulje…), ukusa koji se mlađoj deci verovatno ne bi svideo, ali odraslima bez sumnje. 

Najneprivlačnije na prvi utisak je bilo čokoladno pivo engleskog proizvođača. Neočekivano, ukus fantastičan! 

Sa 5,2% alkohola, svim standardnim sastojcima za pivo, prelepom penom ali i blagim ukusom i mirisom čokolade, bez razmišljanja preporučujem za konzumiranje ljubiteljima piva. Na ulazu u prostor Festivala služilo se domaće (klasično) pivo, svetlo i tamno, koje za meštane nije ništa novo. 

Dakle,za one koji se nisu pronašli u temi Festivala, pored punktova sa domaćim pivom bila je i odlična ponuda hrane lokalnih kultnih restorana , a ne slučajno, tu su bili pozicionirani i muzičari. Jednom rečju – za svakog ponešto. I pored izuzetne ponude čokalade, lokalna poslastičarnica je imala zapaženu prodaju domaćeg sladoleda. 

Za najmlađe, organizatori su pored već prisutnod dečjeg igrališta postavili i stoliće za crtanje,sa papirima, bojama, plastelinom, spravice za vežbanje balansa, ali i dečju letnju ski-skakaonicu – da se ne zaboravite da ste u Sloveniji. 

Ako uzmemo u obzir da se Festival čokolade održava u Radovljici svake godine s početka proleća, nećete pogrešiti ako mini odmor u Sloveniji zasladite planirajući ga  u ovo vreme.

2 KOMENTARI

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime