{loadposition myposition}

Pre početka gradnje hale je veoma važno tačno odrediti namenu za koju će se koristiti.

U zavisnosti od namene, postoje:

1. sportske hale

2. industrijske hale

3. poljoprivredne hale

4. hangari za avione

5. hale za skladištenje

1. Sportske hale

Noseće konstrukcije treba napraviti tako da ne ometaju prostor za igru. Parametri prostora za igru se menjanju u zavisnosti od vrste sporta.

2. Industrijske hale

Prilikom crtanja planova za građenje industrijskih hala, potrebno je dobro usaglasiti mikroklimatske uticaje sa dejstvima proizvodne tehnologije, kao i obratiti pažnju na obezbeđivanje dovoljno prostora za mašine potrebnih za proizvodnju.

3. Poljoprivredne hale

Svi delovi montažnih hala imaju dugi vek trajanja i otporni su na razne uticaje spoljašne sredine, pa su zbog toga veoma pogodni za ciljeve ekonomije, za držanje domaćih životinja i uzgajanje biljaka.

4. Hangari za aerodrome

Ovi hangari se moraju proizvoditi po specijalnim standardima, jer moraju imati određenu visinu i što je najvažnije moraju da budu dovoljno široki, da u njih stane avion.

5. Hale za skladištenje

Kvalitet prostora za skladištenje u velikoj meri utiče na performanse proizvoda. U zavisnosti od potrebe skladištenja postoje jednostavne strukture, ali i složene konstrukcije za prihvatanje složenih logističkih procesa. Veličina hale za skladištenje treba da bude prilagođena veličini sistema polica, odgovarajućem prostoru između njih, opterećenju od strane proizvoda, koji će se skladištiti na ovim mestima itd. Ovi faktori su veoma važni za određivanje veličine hale, čime se smanjuje opasnost od izgradnje prevelike hale u kome će postojanje i održavanje nepotrebnog prostora samo povećavati troškove. Sistem lokalnog grejanja se takođe može optimizovati samo onda kada se već unapred isplanira unutrašnji raspored (treba grejati hodnike, a ne gornji deo police). Takođe je veoma važno voditi računa o dovoljnom dopiranju prirodne svetlosti i da ona ne ide direktno na proizvode. Ako se ne preduzmu odgovarajući prvi koraci pre početka gradnje, kasniji troškovi održavanje hale mogu biti čak trostruko veći od potrebnog.

Visina troškova zavisi i od vrste materijala od koga se gradi. Tip hale određuje delatnost, koja će se u njemu obavljati (čak i do deset godina unapred), zbog čega je veoma važnonapraviti dobar plan. Eventualna proširivanja, promena funkcije su takođe okolnosti, koje određuju mogućnost dobre iskoristivosti ovih hala.

U cilju dobijanja što kvalitetnijih hala, treba koristiti najmodernije tehnologije, koje su u skladu sa trenutačnim tendencijama u građevinarsvu.

Izvorni link: http://metalcorp.rs/

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime