Planirate kratku posetu Beču? Idete na poslovni kongres ili na vikend putovanje i nemate puno vremena za detaljno razgledanje grada? Mi vam preporučujemo jedno neobičnu, ali korisnu mogućnost, da obiđete, tačnije razgledate neke od najlepših atrakcija Beča iz tramvaja.

Na taj način ćete uživati u arhitekturi i lepoti ovog grada i za kratko vreme postići da vidite više lokacija nego da ste krenuli u klasično razgledanje.

Najbolje je da u razgledanje krenete tramvajskom linijom 1 koja prolazi kroz centar, ali obilazi i neke znamenitosti van strogog jezgra grada. Na taj način vam neće biti potreban ni vodič, a nećete ni morati da se gurate među gomilom turista, već ćete nesmetano moći da uživate u fascinantnoj lepoti nekih od najlepših atrakcija Beča kao što su: Vodeni toranj, Bečka berza, Bečka državna opera, čuvene građevine „Hundervaserhaus“, Prirodnjačkog i Istorijskog muzeja, zgrade Parlamenta i Gradske većnice.

Fantastični vodeni toranj, visine od čak 67 metara, se nalazi na vrhu Vinerberg brda, u okrugu Favoriten. Spada u jedan od najlepših i najupadljivijih objekata koji su sagrađeni u stilu industrijskog istorizma. Danas, zahvaljujući obnovi krajem osamdesetih godina prošlog veka, turisti mogu i da se popenju na njegov vrh, naravno uz prethodnu najavu.

Jedna od najstarijih berzi na svetu, Bečka berza, je osnovana davne 1771. godine na inicijativu Marije Terezije. Projektovao je arhitekta Teofil Hanzen, a 1877. godine je zvanično otvorio car Franc Jozef. Ova zgrada se danas služi kao poslovni prostor.

Režiseri, scenaristi i izvođači iz svih delova sveta veruju da je Državna opera u Beču jedna od najprestižnijih spomenika kulture i umetnosti. Ovu velelepnu zgradu su konstruisale arhitekte Avgust Zikar i Edvard van der Nil. Građena je od 1863. do 1869. godine i to kao jedna od prvih građevina u Ringštrase ulici.

Neobična kuća koja je predmet interesovanja mnogih turista, Hundervaserhaus, je dobila ime po cenjenom austrijskom slikaru Fridensrajhu Hundertvaseru. Odlikuju je neobični krivi zidovi, šarena fasada i bogato zelenilo. U neposrednoj blizini se može videti i Umetnička kuća koja je takođe veoma zanimljiva turistima. Obe kuće su podignute kao muzeji za cara Franca Jozefa. Podigli su ih Gotfrid Semper i Karl Hazenauer u periodu između 1871. i 1981. godine.

Istorijski muzej krase dela mnogih čuvenih umetnika među kojima su i Ticijan, Rubens i Rembrant. Ubraja se u muzeje od najvećeg svetskog značaja kada je u pitanju umetnost. U Prirodnjačkom muzeju se takođe mogu videti mnoga zanimljiva dela, među kojima i Vilendorfska Venera. Ovaj muzej je dom oko 20 miliona predmeta.

Zgrada Parlamenta je izgrađena krajem 19.veka, a njen tvorac je bio arhitekta Teofil Hanzen. U njoj se nalazi sedište Državnog i Saveznog veća. Ovu velelepnu zgradu krasi i fontana sa 4 figure koje simbolišu najvažnije reke bivše Austrougarske monarhije: Vlatavu, Elbu, In i Dunav.

Zgrada Gradske skupštine je kao i zgrada Parlamenta izgrađena krajem 19.veka i visoka je oko 98 metara. Na njenom vrhu se nalazi čovek od gvožđa – Rathausman koji je jedna od najpoznatijih simbola Beča. Izgrađena je u gotskom stilu i predstavlja najznačajniju necrkvenu građevinu Beča. U njoj se nalazi sedište predsednika pokrajine Beča, kao i gradonačelnika austijske prestonice. Ova zgrada je i mesto zasedanja pokrajinske vlade i gradskog senata, kao i pokrajinska i gradska skupština.

Ukoliko želite da posetite i uživo saznate više o nekoj od ovih fenomenalnih atrakcija austrijske prestonice, kao i o Beču generalno, na raspolaganju vam je brz i komforan kombi prevoz do Beča. Ovim prevozom se do austrijske prestonice stiže za oko 6 sati.

Autor teksta:

Selena Vignjević

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime