Glavni grad Francuske, Pariz, više od 2000 godina važi za jedan od najpoznatijih svetskih gradova. Obično ga zovu i „gradom ljubavi“ i „gradom svetlosti“.

Pariz je danas jedan od vodećih svetskih centara kada su u pitanju biznis, moda, zabava, umetnost i kultura. Sam pomen Pariza priziva slike nekih od najpoznatijih svetskih znamenitosti, muzeja i katedrala. Sledi spisak najvećih turističkih atrakcija u Parizu.

1. Trg Konkord

Na istočnom kraju Jelisejskih polja nalazi se trg Konkord, najveći pariski trg sa fantastičnim vidicima gde god da se okrenete. Na ovom trgu su francuski kralj Luj XVI, Marija Antoaneta i mnogi drugi pogubljeni na giljotini tokom Francuske revolucije. Na samom centru trga se nalazi Egipatski obelisk (Luksor), star 3200 godina, donet iz egipatskog hrama Luksor u 19. veku.

2. Sen Šapel (Sveta kapela)

Sagrađena u periodu nakon 1239. godine, Sen Šapel se smatra jednom od najboljih primeraka gotskog arhitektonskog stila. Sagrađena je na zahtev kralja Luja IX kako bi tu smestio svoju kolekciju relikvija, uključujući i Hristov trnov venac, jednu od najznačajnijih hrišćanskih relikvija. Iako je oštećena tokom Francuske revolucije, restaurirana je u 19. veku i u njoj je ostala originalna kolekcija vitraža iz 13. veka, najveća na svetu.

3. Centar Žorž Pompidu

Dizajniran u stilu „visoke tehnologije“, centar Žorž Pompidu je kulturna institucija u delu grada Bobur, koji pripada četvrdom okrugu. U njemu se nalazi ogromna javna biblioteka, Nacionalni muzej moderne umetnosti, najveći muzej moderne umetnosti u Evropi, knjižara, bioskop i panoramska terasa. Biblioteka zauzima prva tri sprata, dok su stalne muzejske izložbe na četvrtom i petom spratu. Prvi i poslednji sprat se koriste za veće izložbe. Centar je nazvan po Žoržu Pompiduu, predsedniku Francuske u periodu 1969-1974, koji je naložio izgradnju ovog zdanja.

4. Muzej Orsej

Nezaobilazan za ljubitelje umetnosti, muzej Orsej je poznat po tome što sadrži najveću svetsku kolekciju slika iz perioda impresionizma. Nalazi se na nekadašnjoj železničkoj stanici. U ovom ogromnom muzeju se čuvaju hiljade umetničkih dela iz perioda od sredine 19. do ranih godina 20. veka. Posetioci mogu posetiti nekoliko izložbi i videti zadivljujuće slike umetnika poput Monea, Van Goga, Sezana, Dege, Pisara, Renoara i Žan-Fransoe Mijea.

5. Luksemburški park

Ovaj javni park je drugi po veličini u Parizu. Posetioci ovde mogu doći na piknik ili opušteno šetati i uživati u pogledu na predivne travnjake, bašte i voćnjake, kao i mnoge umetničke statue i fontane. Ako ste više za zabavu i sport, postoje i staze za džoging, teniski tereni i teretane. Deca se mogu igrati na ogromnom igralištu, jahati ponije, otići u lutkarsko pozorište ili puštati makete brodića po jezeru.

6. Bazilika Sakr Ker (Bazilika Svetog Srca)

Jedna od najvećih znamenitosti Pariza je bazilika Sakr Ker, sa svojim upečatljivim belim kupolama. Sagrađena na vrhu brda Monmartr, ova predivna bazilika privlači mnoge turiste kako bi videli ovu mermernu građevinu i zadivljujuć enterijer – zlatne mozaike, vitraže i jedan od najvećih svetskih satova.

7. Notr Dam

Poseta Parizu nije potpuna ako ne posetite čuvenu katedralu Notr Dam. Dugačka više od 120 metara, sa dva visoka tornja i spiralom, ova fantastična crkva se smatra najboljim primerkom francuske arhitektura iz perioda gotike. Poseta ovom remek-delu iz 13. veka posetiocima pruža priliku da vide zadivljujuće ružičaste prozore, goričke rezbarije, predivne kipove i kolekciju relikvija.

8. Trijumfalna kapija

Jedna od najpopularnijih pariskih turističkih atrakcija, Trijumfalna kapija je sagrađena 1806. godine kao spomenik pobedama u Napoleonovim bitkama. Dugačka 50 i široka 48 metara, ovo zdanje predstavlja spomenik poginulim vojnicima u Napoleonovim ratovima, bez obzira na pobede, i u kapiju je ugravirano mnogo imena poginulih u borbama. Ispod luka se nalazi Grob neznanog junaka iz Prvog svetskog rata.

9. Luvr

Uvek među prvima na listama najposećenijih muzeja na svetu, muzej Luvr se nalazi u Palati Luvr, čiji je zaštitni znak staklena piramida na ulazu. U njemu se nalazi kolekcija od više od milion eksponata, između ostalog neka najpoznatija umetnička dela na svetu – „Mona Liza“ Leonarda da Vinčija, Mikelanđelova statua „Umirući rob“ i grčka statua „Milonska Venera“. Druge popularne izložbe uključuju ekstravagantne apartmane Napoleona III, drevni Hamurabijev zakonik, egipatske antikvitete i slike čuvenih slikara Rembranta i Rubensa.

 

10. Ajfelova kula

I svakako tokom putovanja u Pariz nemože se izostaviti poseta najvećoj znamenitosti ovog grada koja je obično na vrhu liste nezaobilaznih atrakcija svakog turiste. Sagrađena na Marsovim poljima i visoka 300 metara, ova čelična građevina je sagrađena 1889. godine za svetsku izložbu. Jedna od najslikanijih turističkih atrakcija, Ajfelova kula je san svakog ljubitelja fotografije – i danju i noću. Posetioci mogu da se popnu na vrh liftom i odatle imali fantastičan pogled na ceo grad, ili ručati u nekom od dva restorana koja se nalaze u kuli.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime