Sarajevo, glavni i najveći grad, administartivni, ekonomski, univerzitetski i kulturni centar Bosne i Hercegovine. Sarajevo se nalazi na nadmorskoj visini od preko petsto metera. Sarajevo štite visoke planine, a krase ga plodna Sarajevska polja. Njegove kuće, javne građevine i ulice, nalaze se samo manjim delom u ravnici, dok je ostatak u brdu. Naš Beograd i Sarajevo su na neki način slični, jer imaju dva lica, jedno tamno i strogo, a dugo svetlo i ljupko, veliku dušu i snažno srce.

Šetajući Sarajevom, i poredeći Sarajevo i Beograd shavtićete da su to gradovi velikih tradicija, građanske svesti  i velikog ponosa. Poslovni gradovi, izražene potrebe za novcem, ali i dobrog ukusa, razvijenog smisla za red i lepotu, za skladan i radostan život. Ove istorijski uslovljene osobine Sarajeva i Beograda, ostavile su traga i u duši građana: samosvest, preduzimljivost, želja za punim životom i daljim vidikom, ali sa umerenom dozom istorijskog opreza prema životu i svemu što što on donosi.
Sarajevo se mora naći na spisku destinacija koje je potrebno posetiti, a ovo su samo neki od razloga:
1.    Odlična polazna tačka – Sarajevo se nalazi u srcu Jugoistočne Evrope i odlična je polazna tačka za obilazak celog regiona. Na svega 126 km južnije je središte Hercegovine, Mostar, čiji se simbol „Stari most“ nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika kulture. Udaljenst od Sarajeva do Beograda je svega 293 km. Dok je fantastični  Dubrvnik, grad-muzej, udaljen od Sarajeva 239 km.
2.    Vrhunski odnos cene i kvaliteta – Da li se radi o smeštaju, wellness tretmanima, zanimljivim turama po gradu, atrakcijama, vrhunskoj hrani u restoranima, kafi u kafićima, noćnom provodu, pa čak i kupovini suvenira, Sarajevo će vam sigurno ponuditi odlična odnos cene i kvaliteta, kao nigde u ragionu.

3.    Mesto bogate istorije – Kao Beograd i Sarajevo je grad koji ima bogatu istoriju iza sebe i svojim posetiocima može ispričati mnogo priča. U Sarajevu ćete naići na tragove Rimljana, ostavštine srednjovekovnog Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austrougaskog carstva…
4.    Divna priroda – Stresan način života Beogradu i Sarajevu ne dozvoljavaju da izraze svoje prirodne lepote. Međutim, u Srajevu ćete dobiti mogućnost da se  za svega destak minuta vožnje ili sat vremena šetnje nađete u prekrasnoj, netaknutoj prirodi, okruženi svežinom reka i potoka.
5.    Grad laganog ritma – Velika razlika između Sarajeva i Beograda je ta što se u Beogradu bez planera ne može otići na kafu, dok se u Sarajevu mora. Sarajlije piju kafu satima i druže se sa prijateljim, ta navika lako prelazi i na ostale. Ukoliko je lep dan, zašto ga ne iskoristiti, a obaveze mogu da sačekaju.

Ako lepotu glavnog grada čine ljudi, onda su Sarajevo i Beograd definitivno među najlepšim gradovima na svetu. Ono po čemu su svakako poznati jeste gostoljubivost i prijatni stanovnika, ci koji će se iskreno potruditi da vaš boravak učine posebnim.

Uživajte u Sarajevu uz divne letnje mirise

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime