Iako pre desetak godina gotovo niko u Srbiji nije mogao da nasluti da će zemlja u našem susedstvu, Albanija, postati jedna od sve popularnijih evropskih destinacija za odmor, u 2020. godini gotovo svi smo saznali za letovališta poput Sarande, Ksamila, Valone ili poznatog grada Drača u Albaniji. Kako nam je pandemija koronavirusa otkrila još jednu zemlju za letovanje u našem regionu, na oko 7-8 sati vožnje i sa neverovatnom prirodom, donosimo vam priču o Albaniji – kao novoj, neistraženoj i sve popularnijoj destinaciji za letovanje turista iz Srbije.

Albanija kao destinacija u razvoju

Moguće je da ste za šaljivu rečenicu “razvijen kao albanski turizam” već čuli, ali ukoliko ste Albaniju posetili ili bar pogledali fotografije primorja ove zemlje na internetu, shvatili ste da je realnost potpuno suprotna. Poslednjih desetak godina Albanija beleži izuzetno veliki rast broja turista tokom letnje sezone, posebno gostiju iz Evrope. Glavni razlozi za dolazak evropskih turista su najčešće povoljne cene, izvanredne plaže, dobar noćni provod i sjajna priroda Albanije.

Iako je Albanija među inostranim turistima postala popularna još pre 5-10 godina, najveći porast gostiju iz Srbije desio se 2019. i 2020. godine. Letovališta koja su najpopularnija i koje i srpski turisti najradije biraju su Ksamil, Saranda, Valona, Himara, Dhermi i Drač.

Najlepše plaže u Evropi

Albanija izlazi na čak dva mora – Jadransko i Jonsko more. Iako je severni deo Albanije koji izlazi na Jadran sjajan za letnji odmor, ipak su one omiljene destinacije sa najlepšim plažama nešto južnije, odnosno na jonskoj obali Albanije.

Albanija i njeno primorje koje ima čak 300 sunčanih dana godišnje, već više puta našli su se na listama svetskih magazina kao “najbolje nove destinacije u Evropi za letovanje”. I to i ne čudi kada pogledate fotografije predivnih plaža, sa tirkiznom bojom mora i prelepom prirodom.

Iako i u samim gradovima i mestima možete pronaći odlične plaže za brčkanje i sunčanje, najlepši užitak je na onim plažama do kojih se malo teže dolazi i na kojima nema gužve. Posebno preporučujemo odlazak do Kroreza ili plaže Pasqyra – obe u blizini Sarande.

Iako fotografije sve govore, napominjemo da ove plaže mnogi naši turisti stavljaju u rang najlepših plaža Grčke – i to sa razlogom.

Cene niže u odnosu na druge destinacije

Kada govorimo o cenama letovanja u Albaniji one su oko 30 odsto niže u odnosu na Crnu Goru i oko 40 odsto niže u odnosu na grčka letovališta. Primera radi, za jednu četvoročlanu porodicu apartmanski smeštaj u Sarandi, jednom od popularnijih gradova, na samoj obali košta 40€ po danu i to za apartmane sa svim potrebnim sadržajima, kupatilom, kuhinjom, terasom.

Sa druge strane, za hotelske komplekse sa 5 zvezdica, koji u ponudi imaju i bazen, privatnu plažu i brojne druge zabavne sadržaje po danu je potrebno izdvojiti oko 70€ za četvoročlanu porodicu. Uz to, cene u restoranima su i do 50% niže u odnosu na cene u, recimo, Beogradu, pa je za večeru za 2 osobe u restoranima sa morskim specijalitetima potrebno izdvojiti oko 15 do 20€.

Treba podsetiti i da se ležaljke na plažama u Albaniji najčešće plaćaju, ali su jeftinije u odnosu na cene na crnogorskom primorju i plaćaju se oko 10€ za komplet ležaljki i suncobrana.

Izuzetno gostoprimstvo domaćina

Kada neko kaže Albanija, moguće je da deo nas u Srbiji pomisli da ne možemo očekivati neku toplu dobrodošlicu u ovoj zemlji. Zapravo, tu grešimo. Hiljade turista iz Srbije je samo u 2020. godini letovalo u Albaniji i utisci gotovo svih su izvanredni. To pokazuju i utisci koje naši gosti dele na društvenim mrežama, a posebno u Fejsbuk grupi “Letovanje u Albaniji”.

Ono što potvrđuje da nema razloga za bilo kakav strah kada je u pitanju odmor u Albaniji jesu i priče srpskih turista koji kada u restoranima ili kafićima kažu da su iz Srbije, dobiju bezbroj pitanja o našoj zemlji, ljudima i oduševljenje što za odmor biramo baš njihovu zemlju, a često će se desiti da u restoranima dobijete nešto i “na račun kuće” jer, kako kažu, žele da pokažu da su svi u Albaniju dobrodošli, a posebno njihove komšije.

Takođe, primer mladog Beograđanina koji je u Sarandi u Albaniji otvorio tradicionalni balkanski restoran i koji već godinama u Albaniji živi i vodi svoj biznis, a da se nikada nije susreo ni sa jednim problemom, potvrda je da je Albanija pun pogodak za neko od narednih letovanja.

Kako se putuje do Albanije?

“Kako putovati do Albanije” je često pitanje srpskih turista, posebno jer ukoliko nikada niste istraživali ovu temu, možda brinete o putovanju preko Kosova. Zapravo, nema nikakvih razloga za brigu. Gotovo svi turisti koji idu iz Srbije u Albaniju putuju preko Kosova jer je u pitanju ruta koja je najbrža, najbezbednija i najvećim delom se putuje autoputem.

Ukoliko, primera radi, putujete iz Beograda, ruta je sledeća: Beograd – Niš – Kuršumlija – Prelaz Merdare – Priština – granica sa Albanijom – Tirana – Drač i onda magistralom do letovališta. Važno je znati da je gotovo ceo put od Beograda do Drača autoput, a da je za ulaz u Albaniju dovoljna samo lična karta. Dakle, pasoš možete koristiti ali je odlično i što postoji mogućnost ulaska samo uz ličnu kartu.

Kakvi su utisci srpskih turista koji su letovali u Albaniji?

Nebrojano mnogo pozitivnih utisaka srpskih turista na internetu možete pročitati o odlasku i letovanju u Albaniji, posebno u Fejsbuk grupi “Letovanje i Albaniji” ili na sajtu Albanija.rs na kome su naši turisti delili svoje utiske.

Prenosimo vam i neke od utisaka. “Leteo sam za Tiranu iz Budimpešte. Na aerodromu sam pronašao taksi, seli smo u kola i pitao me je odakle sam. Bio sam nervozan ali nisam hteo da krijem zemlju iz koje dolazim i rekao sam mu da dolazim iz Srbije. Na to taksista odgovara da sluša Cecu, Draganu Mirković, čak i da je bio na koncertu Zdravka Čolića i da mu je drago što sam došao u njegovu zemlju. Vozio me je malo duže jer je hteo da mi pokaže centar Tirane i nije mi uzeo ni cent više od onoga što smo dogovorili.” – priča Vuk Antić koji je još 2018. godine prvi put posetio Albaniju.

Vladan Pavlović koji je 2020. godine letovao u Albaniji priča da je bio skeptičan po pitanju odlaska, ali da se ni najmanje ne kaje i da je Albanijom oduševljen.

“U šali smo supruga i ja pomenuli Albaniju. Prvo je bilo – ma beži bre, jesi li normalan! Posle malo razmišljanja, čitanja informacija na internetu, pronašli smo sajt Albanija.rs i grupu Letovanje u Albaniji i počeli da se sve više interesujemo. Ja sam bio za to da odmah krenemo, dok je supruga bila i dalje pomalo uplašena – što zbog dvoje dece, što zbog davnih nas. Skupili smo petlju posle par dana nećkanja, izvadili dokumenta za decu i krenuli. Bilo je neverovatno dobro!”

Ovo su samo neki od razloga zašto se srpski turisti sve više interesuju za letovanje u Albaniji, a naša preporuka je da, čak iako niste Albaniju do sada videli kao destinaciju za odmor, pogledate šta sve nudi ova zemlja i slobodno se uputute u istraživanje još jedne sjajne destinacije u našem regionu.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime