Ukoliko planirate dobro i kvalitetno porodično zimovanje, Zlatibor je prava destinacija za vas. Pored zimovanja, Zlatibor je takođe dobar kutak za odmor i tokom leta jer nudi pregršt svakodnevnih aktivnosti. Ako volite uživanje u netaknutim prirodnim lepotama, odaberite ovu lokaciju.

Kako doći do Zlatibora?

Smeštena u Jugozapadnoj Srbiji, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, Zlatibor je udaljen od Beograda oko 230km, a od Novog Sada 330km. Ukoliko krećete od Beograda, prilično je lako doći do Zlatibora – do njega vodi put E-760. Takođe možete krenuti vozom, pruga Beograd-Bar bi bila pravi izbor za vas. Prateći ovu prugu, stići ćete do Užica koji je vrlo malo udaljen od centra Zlatibora – svega par kilometara. Pored svega ovoga, imate dobro poznati magistralni put koji preko Zlatibora vodi do Crne Gore.

Reljef i klima

Zlatibor, kao jedna talasasta planina, predstavlja jednu od najprimamljivijih lokacija u Srbiji. Na samoj planini ima priličan broj prirodnih jezera i potoka koji ovu lokaciju čine još interesantnijom za turiste. Vrhovi Zlatibora su pravi raj za oči i dušu. Među njima ćemo izdvojiti Tornik – ujedno i najviši vrh, Čigotu koja je pravo sedište za turiste kao i mnogi drugi.

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska što znači da su leta umereno topla (dani umereno topli, noći umereno hladne), dok su zime hladne i sa puno snega.

Zimski turizam je prilično razvijen i predstavlja povoljniju alternativu od Kopaonika. Nakon izgradnje skijaškog kompleksa na Torniku, Zlatibor se može pohvaliti svojim stazama koje turisti obožavaju.

Turistički lokaliteti Zlatibora

Zlatibor, sam po sebi nudi bogat izbor turističkog sadržaja za sve posetioce. Stoga, ne predstavlja planinu na koju ćete doći samo da biste skijali, već nudi dobar broj kulturnog, istorijskog i prirodnog nasleđa. Od Zlatiborskog i Ribarskog jezera, preko spomenika streljanim partizanima do Stopića pećina, ovaj turistički sadržaj se iz dana u dan povećava, upravo zbog neotkrivenih delova Zlatibora koji su odličan izbor za one avanturističkog duha.

Zlatiborsko jezero

Veštačko jezero, napravljeno za potrebe turizma ulepšava sam turistički centar planine Zlatibor. Stanovnici Zlatibora su ga prozvali Zlatiborsko more jer jezero samo po sebi nudi niz aktivnosti za turiste koji obilaze Zlatibor na proleće ili preko leta. Zlatiborsko jezero je napravljeno od potočića Obudovice, a tako je zamišljeno da bude aktuelno i zanimljivo turistima tokom cele godine. Leti, turisti koji dolaze na jezero, mogu se sunčati i voziti pedalinu što je prava atrakcija za mališane. A zimi, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju i kada se jezero zaledi, od njega se napravi klizalište. Sama okolina jezera je lepo uređena pa je ovo vrlo pogodno mesto za odmor i porodične izlete tokom leta.

Ribničko jezero

Pored Zlatiborskog, Ribničko jezero ulepšava i daje posebnu draž Zlatiboru. Nastalo od reke Crni Rzav kako bi se okolno stanovništvo snabdelo pijaćom vodom, ovo jezero ne prestaje da privlači sve veći broj turista iz godine u godinu. Na svega par kilometara od Zlatibora, možete organizovati izlet do ovog jezera koje će vas ostaviti bez daha. Voda je izuzetno čista, i uprkos tome što je kupanje zabranjeno, leti ćete ovde zateći veliki broj ljudi, kupača koji uživaju u ovoj bistro vodi. Upravo zbog te prozirnosti i čistoće, Ribničko jezero je prirodno stanište mnogih rečnih riba kao što su pastrmka, šaran ili som. Četinarska šuma kojom je okruženo, čini ga još lepšim i interesantnijim za slikanje.

Tornik

Dobio ime po samom najvišem vrhu Zlatibora, ovaj ski centar je jedan od najposećenijih u Srbiji jer nudi i niz aktivnosti tokom leta. Od centra udaljeno nekih 7km, ovo skijalište je lepo uređeno i može primiti i preko pet hiljada skijaša na sat. Budući da na Zlatiboru postoji sistem za veštačko pravljenje snega, skijaška sezona ne zavisi od vremenskih uslova.  Ovaj ski centar poseduje i žičaru sa šest sedišta, lift koji može da preveze i preko tri hiljade skijaša za sat vremena, kao i malu stazu za početnike gde možete ostaviti vaše klince i prepustiti ih ski učiteljima koji će od vaše dece napraviti buduće skijaše.

Tornik je aktuelan i leti, sve žičare su aktivne i sa ovog vidikovca je moguće videti Jahorinu, Ribničko jezero, Durmitor itd. Između ostalog, preko leta možete uživati i u biciklizmu, budući da ovaj deo Zlatibora poseduje staze za ekstremni biciklizam. Pored ovoga, možete se i spustati sa bobom niz šine koje su vrlo dobro opremljene. Za ljubitelje manje ekstremnih sportova, u ponudi su tereni za sportove kao što su tenis, odbojka itd. Idealan za porodične izlete, Tornik će vam ostati urezan duboko u sećanje.

Muzej ‘’Staro selo’’

Ovaj jedini muzej na otvorenom u Srbiji je smešten u Sirogojnu. Njegova površina je oko 4.5 hektara, i godišnje ga poseti oko 50000 turista. Poseduje 48 brvnara iz okoline Zlatibora koje su smeštene baš u ovaj kraj.

Poenta ovog muzeja jeste da oslika život seljaka iz 19. veka. Od stvari koje ovde možete zateći, izdvajaju se – odeća, nameštaj kao i sitni dekoracioni detalji kuće iz ovog veka na prostoru Zlatibora.

Ove brvnare imaju različitu upotrebu. Jedne su ogromne i mogu primiti oko 50 gostiju, dok su druge namenjene za odgoj stoke. Neke se čak koriste kao krčme, prodavnice ili pak konaci. Čitav ovaj kompleks je urađen u etno stilu i predstavlja pravi užitak, naročito za strane turiste.

Drvengrad

Drvengrad na zlatiboru
Izvor: Zlatibor Info

Smešten na Mokroj Gori, Drvengrad predstavlja jedno od najposećenijih mesta na Zlatiboru. Godišnje ga poseti oko 100000 turista, upravo zbog njegove pozadinske priče. Naime, ovaj turistički lokalitet je izgrađen po zamisli reditelja Emira Kusturice kako bi se snimio film Život je čudo. Zamisao je bila da se izgradi kompleks koji će odavati duh boravišta kao da se oduvek živelo. Međutim, nasuprot tome, ove građevine u etno stilu predstavljaju istančanu opoziciju u odnosu na savremenu tehnologiju i opremu koju sam kompleks poseduje. Ovde se organizuju različita filmska i kulturna dešavanja, među kojima je poznat i festival Zavičajni dani, kao i Festival filma Kustendorf kada ovaj etno gradić ima najviše posetilaca, među kojima sui  neke od poznatih filmskih zvezda.

Šarganska osmica

Ova neverovatna pruga je još jedna odlična turistička zamisao na planini Zlatibor. Lokalizovana između Zlatibora i Šargana, ova pruga potiče još iz Prvog svetskog rata. Ukida se 1974. godine zbog svoje nestabilnosti i loše bezbednosti, a njeno rekonstruisanje nije pokrenuto zbog potreba stanovništva, već zbog turističkih ideja. Godine 2003. železnica Šarganska osmica je ponovo pokrenuta. Ova vest je naglo odjeknula u javnosti i turisti su počeli masovno da dolaze u ovaj deo Srbije. Ukoliko se vozite Šarganskom osmicom, imaćete priliku da prođete kroz dvadesetak tunela i pet mostova.  Pruga je dobila ime po tome što se u jednom svom delu uvija u obliku broja osam, otuda i naziv osmica.

Smeštaj na Zlatiboru

Cene su raspoređene u zavisnosti od vašeg potrošačkog džepa. Stoga, pored luksuznih hotela, vila i apartmana, u ponudi su i različiti tipovi smeštaja u selima u okolini Zlatibora. Brvnare i seoska domaćinstva nude najniže cene smeštaja, a meštani su poznati po neverovatnom gostoprimstvu. Same hotele i apartmane odlikuje visok nivo usluge, kao i luksuz koji prilično košta. Najposećeniji hoteli na Zlatiboru su Mona, Palisad, Olimp i Čigota. Za koji god smeštaj da se odlučite, nećete pogrešiti jer je upravo ovaj kraj poznat po ukusnoj hrani, besprekornosti i čistoti.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime