Planirate li pobeći od gradske vreve i potražiti neko mirno mesto za odmor preko vikenda ili tražite zabavu za društvo ili celu porodicu? Jedno od takvih mesta je upravo planina Zlatibor. Mesto na kome možete uživati u beskrajnim šetnjama, možete obilaziti znamenitosti ili se baviti sportom.

Sve to vam nudi ova planina na kojoj nikada nije dosadno i koja u svojoj ponudi ima za svakoga po nešto.

Zlatibor krasi prijatna klima, prostrani proplanci, bujni pašnjaci koji su ispresecani potocima a svuda se nalaze borovi po kojima je ova planina i dobila ime. Njena lokacija ima idealan položaj za sve vidove rekreacije i odmora zato što se nalazi na otprilike pola puta između Beograda i Crnogorskog primorja. Pripada opštini Čigota i magistralni pravac koji vodi na primorje prolazi neposredno kroz sam Zlatibor. Najviši vrh je Tornik sa nadmorskom visinom od 1496 metara, a tu je i niz drugih: Muretnica-Brijač od 1480m i Vigor od 1281m. Najbliži veći grad je Užice koje je udaljeno svega 25km, Beograd je udaljen 230km a Podgorica oko 240km.

Izbor smeštaja na Zlatiboru je neverovatan. Zlatibor poseduje više hotelskih smeštaja, tridesetak odmarališta, ekskluzivno apartmansko naselje, više privatnih smeštaja, veliki broj vila za izdavanje, poseduje kuće po selima za iznajmljivanje, veliki broj restorana, kafića i barova, raznih prodavnica i drugih sličnih sadržaja a u poslednje vreme otvoren je i auto kamp prostor za sve ljubitelje ove vrste turizma. Broj kreveta u hotelima i odmaralištima je preko 5.000, dok je u privatnom smeštaju preko 12.000, što u ukupnom kapacitetu ide preko 17.000 kreveta.

Ljudi se ovde leče od raznih bolesti. Razlozi za tako blagonaklono delovanje Zlatibora na zdravlje potiče upravo iz njenog položaja, jer se visoravan nalazi na preko 1000 metara nadmorske visine i tu se sudaraju vetrovi sa svih strana koji prave takzvanu ružu vetrova koja ima povoljan uticaj posebno na psihosomatsko zdravlje i ubrzavanje izlečenja od raznih bolesti kao što su plućne, srčane, bolesti štitne žlezde i malokrvnosti.
Bogat kulturni program privlači veliki broj turista a neki od njih su: „Rakijada“ u Šljivovici, Sajam suhomesnatih proizvoda u Mačkatu „Pršutijada“, Izbor za Mis Srbije, Sabor lovaca Srbije, Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva na Tić polju, likovne kolonije, Etno sajam, Doček Nove godine na Kraljevom trgu i još mnogo toga. Veliki broj spomenika se nalazi na teritoriji opštine Čajetina neki od njih su: Stopića pećina u Rožanstvu, Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu, crkva u Sirogojnu, Manastir Uvac u selu Stublo, crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, rodna kuća Dimitrija Tucovića u Gostilju. Postoji dosta izleta na kojima se organizuju obilasci a neke od njih su: Tara, Bajina Bašta, Specijalni rezervat Uvac, Stopića pećina, Sirogojno, Mokra Gora, Mileševa i sl.
Zlatibor je okružen sa rekama: Uvac, Kamišin i Sušica. Sredinom Zlatibora protiče Crni Rzav, a na istočnom delu, reke Prištevica i Katušnica. Na samoj planini ima dosta izvora pijaće vode a najpoznatiji je kraljev izvor kod jezera u samom centru.  Poslednjih godina turistička ponuda je upotpunjena brojnim i raznovrsnim sadržajima. Izgrađeni su sportski tereni, fudbalski, teniski, otvoreni i zatvoreni bazen, spa centri, sportska hala, ski liftovi i ski staze na Torniku i Obudojevici, kao i sistem za veštačo osnežavanje i žičara šestosed na Torniku. Uređeno je jezero na Zlatiboru i više kupališta u okolini, napravljen je novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište i dr.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime