Jedna od dilemma,osim one lepe – koju destinaciju odabrati za odmor, jeste i kako kožu pripremiti za sunčanje, da se nebi desilo da se sa letovanja vratite crveni i u plikovima. Lekari se slažu da ne postoji sigurno sunčanje i da prekomerno izlaganje kože ultravioletnim zracima može da ima niz neželjenih posledica. Medjutim, danas je sinonim dobrog izgleda preplanuo ten, tako da se na upozorenja i apele lekara niko ne obazire.               Kako biste bar ublažili štetno dejstvo ultravioletnih zraka, kožu pre odlaska na more pripremite, a u tome i te kako može da vam pomogne odgovarajuća ishrana. Naoružajte se i lakom garderobom sa dugim rukavima, šeširima, kremama i losionima sa zaštitnim faktorom.  

Ishrana              

Pojedine namirnice veoma su bogate materijama koje štite i hrane kožu, tako da sprečavaju nastanak bora, ali i mnogo opasnijih promena koje mogu da dovedu do raka kože. Tokom letnjih meseci pijte dosta tečnosti, jedite ribu, maslinovo ulje, voće i povrće, naročito paradajz. 

Čuvajte i svoje oči od štetnog uticaja ultravioletnih zraka. To možete da postignete namirnicama  sa luteinom, kao sto su kelj i spanać. Šargarepa je bogata betakarotenom koji sprečava UV zrake da prodru u dublje slojeve kože. Jabuka je dobar izvor flavonoida. Oni čine grupu antioksidanata koji deluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem UV zraka i odgovorni su za nastanak opekotina i raka kože. Ostali izvori flavonoida su čaj, crveno vino, crna čokolada, borovnice.              

Garderoba      

Odlazak na more i naglo izlaganje kože suncu može da dovede do opekotina, stvaranja plikova i smežurane kože. Istrazivanja su pokazala da svi koji su do puberteta najmanje četiri puta ovako izgoreli imaju veće šanse da u kasnijim godinama dobiju rak kože. Adekvatna letnja garderoba može odlično da zaštiti od sunca. Majce sa dugim rukavima i duge letnje lepršave pantalone dobra su zaštita i na plazi. Osim garderobe, obavezno nosite i šešire, ali i odgovarajuće naočare za sunce.              

Zaštita od naglog izlaganja suncu je veoma važna iz više razloga – da ne dobijemo opekotine, da ne dođe do alergijske reakcije, prevremenog starenja kože i povećanog rizika za nastanak karcinoma.              

Osobe tamnije puti mogu da koriste kreme sa nižom UV zastitom (faktor zaštite do 15), dok osobe sa svetlijom kožom  moraju da koriste zaštitnu kremu sa visokom UV zaštitom (od30 do 50 ili cak total blok, koji se preporučuje i deci) Najbolji preparati su oni koji sadrže ekstrat aloja vere, alantoin i nekoliko vrsta ulja. Posebno treba obratiti pažnju na koži lica i to u predelima oko očiju, usana, na dekolteu i vratu. Postoje posebne kreme za lice sa UV zaštitom koje treba nanositi i na dekolte i na vrat. Osobe koje imaju mladeže na koži ne treba da se izlažu suncu.  

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime