Kokosovo ulje kao lek

Kokosovo ulje ili kokosov puter od davnina je čuveni saveznik lepote i zdravlja. Njegov specifičan sastav blagotvoran je za ljudski organizam, bilo da se konzumira ili nanosi na kožu i kosu.

Ako želite da iskusite pun potencijal ovog čudotvornog proizvoda, obratite pažnju da kupite nerafinisano, ekstra devičansko ulje od kokosa. Nerafinisano hladno ceđeno ulje dobija se preradom zrelih kokosovih oraha, ne prolazi hemijsku obradu i visoke temperature. Stoga zadržava sva lekovita svojstva. Prepoznaćete ga po blagom mirisu i ukusu kokosa. Tečno je, a na temperaturama nižim od 20 stepeni postaje čvrste teksture i bele boje.

Kokosovo ulje kao lek za želudac

Sistem organa za varenje obiluje bakterijama. Većina bakterija je dobra i ima svrhu u našem organizmu. Pomažu apsorpciju hranljivih materija, sintezu vitamina i održavaju Ph vrednost organizma. No, postoji izvestan broj, koji je neuporedivo manji, bakterija koje su štetne. Problem nastaje kad štetne bakterije počnu da se umnožavaju. Mogu izazvati probleme sa varenjem, ekceme, dijareje, cistitis itd.

Ulje od kokosa se uspešno bori protiv gljivice Candida albicans. Kandida izaziva smetnje sa varenjem, oštećuje zidove creva, smanjuje apsorpciju hranljivih materija. Čest je uzročnik gljivičnih i vaginalnih infekcija. Kokosovo ulje, tj njegove srednjelančane masne kiseline, uništavaju štetne bakterije, čuvajući dobre bakterije.

Kokosov puter uništava i Heliobacter pylori, koja je čest uzročnik čira, a može da dovede i do tumora.

Kokosovo ulje leči čir na želucu bolje nego primena antibiotika. Čireve izazivaju herpes, streptokoke i drugi virusi. Antibiotici uništavaju i dobre bakterije, dok ih ulje od kokosa čuva.

Antiinflamatorno dejstvo kokosovog ulja uspešno sanira i upalu creva, vraćajući crevima bakterijski balans. Leči i upaljenu žučnu kesu tako što dugotrajnom konzumacijom razgrađuje žučno kamenje.

Poboljšava imunitet

Kokosovo ulje poznato je po jakom antimikrobnom dejstvu. U prevodu – ubija mikroorganizme, viruse, gljivice i bakterije. Mnoge bolesti nastaju kao posledica prekomernog bujanja štetnih mikroba. Laurinska kiselina koja je dominantna u sastavu ulja od kokosa stvara neprijateljsko okruženje za sve mikrobe.

Uvrstite u svoju ishranu kašičicu kokosovog ulja ujutru na prazan želudac. Ako ste bolesni možete ga konzumirati i 3x dnevno. Idealno bi bilo da sve šećere u ishrani zamenite kokosovim uljem, jer se bakterije hrane šećerima.

Kokosovo ulje kao lek za perut

Perut ne spada u zdravstvena oboljenja, stoga za nju i ne postoji lek. Ipak ovaj neprijatni problem pogađa 50% svetske populacije. Perut može biti suva i masna, a javlja se u vidu belih ili žućkastih ljuspica, koje su zapravo odumrla koža glave.

Obično je izaziva gljivica Malassezia. Ova gljivica obitava na koži glave i hrani se masnoćom koju luče folikuli dlake. Širenje gljivične infekcije izaziva svrab, a ćelije kože glave se obnavljaju mnogo brže nego što treba, dovodeći do pojave peruti. Pored gljivica, uzrok peruti može biti i ekcem, psorijaza, suva koža, neadekvatni proizvodi za negu.

Ako i vi spadate u ljude koji muku muče sa peruti, u nastavku teksta donosimo vam rešenje vašeg problema. Kokosovo ulje ima snažno dejstvo protiv svih mikroba – virusa, bakterija i gljivica. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, antifungalni učinak kokosovog ulja je izuzetno jak. Redovnom upotrebom uništiće populaciju gljivica, a samim tim i perut. Nanesite ga pred svako pranje kose i dobro utrljajte u kožu glave. Neka odstoji što duže, a minimalno bar jedan sat. Efekat će biti vidljiv već nakon nekoliko tretmana.

Kokosovo ulje kao lek za mršavljenje

Kada je u pitanju borba sa suvišnim kilogramima, problem ima estetsku i zdravstvenu dimenziju. Višak kilograma je usko povezan sa kardiovaskularnim bolestima. Loš holesterol i trigliceridi vremenom se talože na zidovima krvnih sudova, stvarajući plak. Krvni sudovi se mogu potpuno zakrčiti, a tada nastupa infarkt. Redovna konzumacija putera od kokosa smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi, čisti krvne sudove i vraća im prirodnu elastičnost.

Dovoljno je da ujutru, na prazan stomak, pojedete jednu kašičicu kokosovog ulja. Podstiče metabolizam, olakšava varenje i ubrzava rad celog organizma, a samim tim i potrošnju kalorija. Srednjelančane masne kiseline kojima je puter od kokosa bogat lako se vare. Ostale masnoće organizam vari u 26 koraka, a kokosovo ulje svega u tri koraka. Stoga je ono savršen izvor energije.

Ako ga redovno budete konzumirali, potrošnja energije biće povećana za 5%, što će ubrzati proces mršavljenja. Pritom, ketonska tela koja nastaju razgradnjom putera od kokosa smanjuju apetit. Prve promene ćete primetiti na predelu stomaka i struka, gde se neželjene masne naslage akumuliraju.

Blagotvorno dejstvo kokosovog ulja osetićete u kratkom roku nakon što počnete da ga konzumirate. Sa konzumiranjem kokosovog ulja ne treba preterivati, jer i lek postaje otrov kada se nepravilno koristi. Napomenuli smo da se jede ujutru, na prazan želudac, ali zavisno od telesne mase možete ga unositi i tokom ostatka dana.

Osobe težine od 40 do 60 kg mogu unositi najviše tri kašike dnevno. Osobe koje imaju između 60 i 80g mogu konzumirati do 4 i po kašike, a osobe telesne mase +80 kg najviše mogu uzeti 6 kašika.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime