Kokosovo ulje se zbog svog blagotvornog dejstva od davnina koristi u službi zdravlja i lepote. Obiluje kvalitetnim sastojcima, koji su od izuzetne iskoristivosti za organizam, te je jedna od retkih namirnica koja je podjednako iskoristiva bilo da se konzumira ili nanosi na kožu površinski.

Na tržištu postoji veliki broj vrsta kokosovog ulja, a u nastavku teksta, kada govorimo o blagotvornim dejstvima ove čudotvorne namirnice, mislimo na devičansko (nerafinisano) kokosovo ulje. Ono nastaje preradom zrelih kokosovih oraha, ali ne prolazi kroz visoke temperature i hemijske tretmane, te stoga zadržava sva svoja lekovita svojstva.

Postoji i rafinisano kokosovo ulje, koje je izbeljeno i dezodorisano (RBD ulje). Nastaje preradom suve ljuske kokosovog oraha, a u proceduri pravljenja ovog ulja koriste se visoke temperature i hemijski rastvori. Zbog agresivnog načina obrade, ne zadržava sva svoja lekovita svojstva, no svakako je i dalje bolje od svih polinezasićenih ulja na tržištu.

Devičansko i rafinisano kokosovo ulje na prvi pogled izgledaju potpuno identično. Bele su boje i čvrste strukture, koja na sobnoj temperaturi od oko 24 stepena prelazi u tečno stanje. Kako bi uočili razliku, potrebno je da izvršite degustaciju. Devičansko ulje ima blagi ukus i miris kokosa, dok rafinisano RBD ulje nema nikakvu aromu.

Kokosovo ulje u tegli
Kokosovo ulje u tegli

Kokosovo ulje kao lek

Rezultati naučnih studija tvrde da je kokosovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Tajna leži u njegovom specifičnom sastavu. Čak 92% masti u kokosovom ulju čine zdrave, zasićene masne kiseline. Ostatak su 6% mononezasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Dugo se verovalo da zasićene masti nisu dobre po ljudski organizam, no, kada je kokosovo ulje u pitanju, stvari stoje drugačije.

Kokosovo ulje kao lek sadrži srednjelančane masne kiseline, a to su laurinska, kaprinska i kaprilna kiselina. One se u organizmu razlažu na slobodne masne kiseline – laurinska na monolaurin, kaprinska na monokaprilin, a kaprilska na monokaprin. Slobodne masne kiseline imaju snažno delovanje protiv svih štetnih mikroorganizama, te su nezamenjive u očuvanju zdravlja.

Kokos na trščanoj podlozi
Kokosovo ulje kao lek

Od pomenutih kiselina laurinska igra najvažniju ulogu, a sve tri su razlog zašto je kokosovo ulje toliko korisno našem organizmu. Srednjelančane masne kiseline unosimo od prvog dana života, putem majčinog mleka, a one grade imunitet i čuvaju odojčad od infekcija, virusa i mikroba.

Srednjelančane masne kiseline u kokosovom ulju se vare lako i brzo, u svega tri koraka, za razliku od ostalih masti kojima je potrebno čak dvadeset i šest etapa kako bi ih organizam svario. Brza iskoristivost čini ih savršenim izvorom energije.

Pored energije koju pružaju, zasićene masti srednjih lanaca koje čine kokosovo ulje se u organizmu ne skladište i ne talože u vidu masnih naslaga. Brzim varenjem one se apsorbuju u crevima, a potom odlaze direktno u jetru. Molekuli ove kiseline su manji, te ih ćelije lakše propuštaju, što za posledicu ima bržu „proizvodnju“ energije. Pritom imaju snažno delovanje protiv mikroba, virusa, bakterija i gljivica.

Imajući u vidu sve navedene karakteristike kokosovog ulja, možemo ga nazvati super hranom, koja čuva zdravlje ljudskog organizma, preventivno delujući i lečeći mnoga postojeća oboljenja.

Kokosovo ulje sprečava kardiovaskularne bolesti i reguliše visok pritisak – prirodne zasićene masti kojima kokosovo ulje obiluje, povećavaju zdrav HDL holesterol, a smanjuju loš LDL holesterol, tako što ga pretvaraju u HDL. Takođe, smanjuje visoke trigliceride u krvi.

Prirodan lek za Alchajmerovu bolest – ketoni koji nastaju varenjem srednjelančane masne kiseline kojom kokosovo ulje obiluje služe kao izvor energije za moždane funkcije, umesto insulina čiju proizvodnju Alchajmerova bolest onemogućava.

Prevencija i lečenje kancerogenih oboljenja – zahvaljujući ketonima, koje kancerogene ćelije ne mogu da obuhvate, kokosovo ulje zaustavlja širenje ovog opakog oboljenja. Srednjelančana masna kiselina razara ćelije heliko bakterije, koja izaziva rak želuca i digestivnog trakta, te i u slučajevima kada je bolest prisutna sprečava njen razvoj.

Poboljšava varenje – kokosovo ulje se lako vari, za razliku od ostalih masnih kiselina, a energija koja se oslobađa njegovim varenjem ubrzava metabolizam. Pored toga, kokosovo ulje ubija kandidu i heliko bakteriju, koje izazivaju čitav niz stomačnih problema, te i time doprinosi zdravom digestivnom traktu i sprečavanju nastanka čira i upale debelog creva.

Poboljšava pamćenje
Poboljšava pamćenje

Poboljšava pamćenje – masne kiseline kokosovog ulja hrane moždane ćelije. Studija koja je rađena u Americi 2004. godine potvrđuje da redovna konzumacija kokosovog ulja poboljšava pamćenje, koncentraciju i sećanje, čak i kod ispitanika starije dobne skupine.

Ublažava simptome bolesti žučne kese i pankreasa – za varenje srednjelančane masne kiseline iz kokosovog ulja nisu potrebni enzimi pankreasa, koji učestvuju u celokupnom procesu varenja, te je time pankreas rasterećen. Lako varenje kokosovog ulja ublažava i simptome bolesti žučne kese.

Jača imunitet – laurinska kiselina koja čini kokosovo ulje super namirnicom ima snažno delovanje protiv virusa, bakterija i gljivica, doprinoseći opštem blagostanju organizma.

Smanjuje upale u organizmu – zbog visokog sadržaja antioksidansa kokosovo ulje u organizmu deluje antiinflamatorno (antiupalno), ubijajući inflamatorne ćelije.

Sprečava dijabetes tip II – insulinska rezistencija koja prethodi dijabetesu tipa II, nastaje kada ćelije našeg organizma više ne reaguju na glukozu. Pankreas tada proizvodi više insulina, kako bi smanjio šećer u krvi, ali dešava se upravo suprotno – imate povećan šećer i povećan insulin. Kokosovo ulje „rasterećuje“ pankreas i daje telu energiju koja ne zavisi od glukoze, time sprečavajući da insulinska rezistencija uznapreduje u dijabetes tipa II.

Sprečava osteoporozu – kokosovo ulje pomaže bolju apsorpciju kalcijuma u organizmu, time povećavajući gustinu kostiju i smanjujući rizik od osteoporoze. Bogato je antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala, koji izazivaju ovu opaku bolest.

Pomaže kod urinarnih infekcija, bolesti bubrega i jetre – srednjelančane masne kiseline u kokosovom ulju ubijaju bakterije, delujući kao prirodni antibiotik. Uz kokosovo ulje, posebno je korisna konzumacija kokosove vode, kada su oboljenja bubrega u pitanju.

Pomaže kod usporenog rada štitne žlezde – ljudi koji pate od hipotireoze ili Hašimoto sindroma zbog nedovoljne količine tiroidnih hormona u organizmu imaju usporen metabolizam, što dovodi do konstantnog umora, pospanosti i opšte bezvoljnosti. Kokosovo ulje na prirodan način podstiče metabolizam i rad štitnjače.

Kokosovo ulje za bele zube
Kokosovo ulje za bele zube

Sprečava bolesti zuba i desni – paradentoza ili povlačenje desni i ogoljavanje zubnih vratova, može se uspešno sprečiti ili sanirati mućkanjem kokosovog ulja u ustima. Ova metoda se koristi stotinama godina unazad. Dovoljno je da jednu kašičicu kokosovog ulja mućkate u ustima dvadesetak minuta, najmanje tri puta nedeljno. Izmućkani sadržaj ispljunite. Antibakterijsko dejstvo kokosovog ulja uništava oralne bakterije.

Pomaže u mršavljenju – srednelančane masne kiseline ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i tope masti, bez razgradnje mišićnog tkiva. Redovnom konzumacijom kokosovog ulja možete izgubiti najupornije masne naslage oko stomaka, koje predstavljaju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, bez gubitka mišićnog tonusa.

Pomaže u održavanju hormonalnog balansa – kokosovo ulje pozitivno utiče na nivo estrogena u organizmu i može pomoći u smanjenju neželjenih simptoma menopauze, zahvaljujući laurinskoj kiselini u svom sastavu.

Pomaže kod kožnih oboljenja – toliko puta pomenute masne kiseline kokosovog ulja deluju blagotvorno i kada je koža u pitanju. Smanjuju upalne procese i hidriraju kožu, a istovremeno uništavaju kandidu i gljivice, koje su krivci za mnoga kožna oboljenja. Kokosovo ulje može se koristiti za lečenje ekcema, psorijaze, raznih oblika dermatitisa i opekotina.

Održava pH vrednost organizma – održavanje bazne, odnosno alkalne pH vrednosti organizma je izuzetno važno, jer se većina oboljenja brže razvija u kiseloj sredini. Kokosovo ulje pomaže apsorpsciju alkalnih minerala, poput magnezijuma i kalcijuma.

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje se stotinama godina koristi za negu i lepotu kose. Ako nekad odete u tropske krajeve, primetićete da žene tog podneblja i u poznim godinama života imaju dugu i jaku kosu, bez sedih vlasi. Tajna leži u redovnom nanošenju kokosovog ulja na kosu i kožu glave, koje podjednako dobro utiče na regeneraciju i sjaj dlake, protiv opadanja, kao i protiv pojave sedih vlasi u kosi.

Kokosovo ulje za kosu
Kokosovo ulje za negu i lepotu kose

Kokosovo ulje, zbog svog specifičnog sastava bogatog laurinskom kiselinom, ima molekule koji su izuzetno sitni i pravolinijske strukture. Molekuli kokosovog ulja mogu da prodru u unutrašnjost dlake i tako je potpuno regenerišu, za razliku od većine preparata na tržištu, koji deluju samo na površinski sloj dlake.

Pored izuzetnog dejstva u hidriranju i reparaciji oštećenih krajeva kose, kokosovo ulje je odličan preparat protiv peruti zbog svog izuzetnog antifungalnog delovanja. Perut izazivaju gljivice, sa kojima se kokosovo ulje uspešno bori. Dovoljno je da kožu glave namažete kokosovim uljem par sati pre pranja kose i ostavite da odstoji. Ponavljajte postupak pred svako pranje kose ili minimalno dva puta nedeljno, za najbolji efekat.

Kokosovo ulje se u nezi kose može koristiti samostalno ili se može sjediniti sa drugim hranljivim sastojcima koji će doprineti njegovom delovanju. Bitno je da koristite nerafinisano, devičansko kokosovo ulje, jer je kvalitetno i korisno po organizam, za razliku od rafinisanog.

Kokosovo ulje za sedu kosu

Kokosovo ulje je prirodno rešenje, koje osvedočeno može pomoći u borbi protiv dosadnih sedih vlasi. Ne samo što sprečava pojavu novih sedih, već pomaže da postojeće sede vlasi povrate prvobitnu boju.

Za ovaj tretman biće vam potrebna samo dva sastojka, koja sigurno imate kod kuće:

 •  Nerafinisano kokosovo ulje (količina zavisi od dužine vaše kose)
 •  Sok od sveže isceđenog limuna (tri supene kašike)

Otopite kokosovo ulje i dodajte limunov sok. Smesu obilato nanesite na celu dužinu kose i ostavite da odstoji najmanje sat vremena pre pranja. Kosu operite na uobičajeni način, a postupak možete ponavljati koliko god često želite – čak i svakodnevno.

Kokosovo ulje za kovrdžavu kosu

Kokosovo ulje za kovrdžavu kosu

Recept za negu kovrdžave kose

Kovrdžava kosa je zbog same strukture dlake sklona isušivanju i njeno negovanje je puno zahtevnije nego nega ostalih tipova kose. Kako bi lokne bile fino definisane, sjajne i fleksibilne, kovrdžavoj kosi je neophodna jaka hidratacija. Kokosovo ulje vam u tome može pomoći – napravite hranljivu masku od sledećih sastojaka:

 • 2 Supene kašike Kokosovog ulja
 • 2 Supene kašike Maslinovog ulja
 • 1 Žumance
 • 1 Avokado (Izgnječen)
 • 1 Kafena kašičica Limunovog soka
 • 1 Kafena kašičica Meda
 1. Pomešajte sve navedene sastojke, da dobijete fino ujednačenu, homogenu smesu. Nanesite je na celu dužinu kose, uvijte kosu u kapu za kupanje ili peškir, kako bi toplota potpomogla delovanje maske i ostavite da deluje naredna dva sata.
 2. Nakon toga kosu operite na uobičajeni način. Kovrdže će biti meke, nahranjene i negovane.

Maska od kokosovog ulja za suvu kosu

Kada je suva kosa u pitanju, kokosovo ulje dokazano daje odlične rezultate i kosi vraća mekoću, elastičnost i sjaj. Možete ga nanositi samostalno – detaljno ga utrljajte u dužinu kose, uvijte kosu u peškir ili kapu za kupanje, kako bi toplota poboljšala dejstvo i držite ga što duže. Idalno bi bilo da ovaj tretman sprovodite uveče, te da prespavate sa kokosovim uljem na kosi i sutra ujutru je operete.

Recept za negu suve kose

Još jedan od načina da hidrirate svoju kosu je čudesna maska sa kokosovim uljem. Za ovu masku biće vam potrebni sledeći sastojci:

 • 1/2 Banane (za kosu do ramena – ukoliko vam je kosa duža, upotrebite celu bananu)
 • 2 Kafene kašičice Meda
 • 1 Supena kašika Kokosovog ulja
 1. Izblendajte bananu, da dobijete homogenu smesu bez grudvica, dodajte joj med i otopljeno kokosovo ulje i dobijenu smesu u bogatom sloju nanesite na kosu.
 2. Držite je na kosi najmanje sat vremena.
 3. Nakon toga kosu operite na uobičajeni način. Ponavljajte postupak jednom nedeljno.

Kokosovo ulje za kožu

Kokosovo ulje odlično je za hidrataciju kože, zahvaljujući svom sastavu, bogatom masnim kiselinama srednjih lanaca. One sprečavaju ćelije da izgube vlagu, te je zahvaljujući njima koža glatka i meka. Može se reći da je kokosovo ulje lek za suvu i ispucalu kožu, koji deluje bolje nego ijedna krema na tržištu. Kokosovo ulje bogato je i vitaminom E, koji je poznati antioksidans, koji štiti kožu od starenja i pomaže u zadržavanju njene prirodne vlažnosti.

Snažno antimikrobno dejstvo kokosovog ulja pogoduje lečenju svih kožnih bolesti, koje potiču od infekcija izazvanih bakterijama, virusima ili gljivicama. Jednako uspešno se bori sa strijama, ožiljcima, bubuljicama i aknama, baš kao i sa ekcemima i dermatitisima. Podjednako je zastupljeno i efikasno bilo da je u pitanju lečenje kože ili estetski tretmani. Može se koristiti u tretiranju opekotina, zbog svog izvrsnog antiupalnog i zaceljujućeg svojstva.

Kokosovo ulje pomaže regeneraciju ćelija kože i jača snagu vezivnog tkiva, te je idealno za masaže.

Kokosovo ulje za sunčanje

Jedna od zanimljivih karakteristika kokosovog ulja jeste to što sadrži prirodni zaštitni faktor. Faktor zaštite nije veliki, u pitanju je SPF4, ali može poslužiti u onim delovima dana kada sunce nije suviše jako. Imajući u vidu ostala pozitivna svojstva kokosovog ulja na kožu, kao što su nega, hidratacija anti-age efekat, kokosovo ulje je dobra prirodna alternativa preparatima za sunčanje.

Sunčanje na plaži

Štiti kožu od štetnih ultraljubičastih zraka i sprečava upalne procese, te sve i ukoliko se desi da izgorite, možete mazati kokosovo ulje kako bi saniralo opekotine. Ukoliko imate izuzetno svetlu kožu možete ga pomešati u razmeri 1:1 sa nekim preparatom za sunčanje sa višim SPF. Nanosite ga tokom sunčanja na svakih par sati i očekujte prelepu bronzanu boju, kao i hidriranu i sjajnu kožu.

Kokosovo ulje za lice

Obzirom da je kokosovo ulje odličan hidrator kože, a zbog svojih bogatih sastojaka doprinosi očuvanju njene vitalnosti i sprečava starenje, njegova upotreba u kozmetici lica nije iznenađenje. Podstiče proizvodnju kolagena u organizmu, čineći kožu elastičnijom i ublažavajući fine bore.

Naročito je pogodno za suvu kožu lica, ali mogu ga koristiti i svi ostali tipovi kože, jer nije komedogeno, te ne zapušava pore i ne izaziva akne i bubuljice. Šta više, pored anti-age efekta, ublažavanja postojećih i prevencije novih bora, kokosovo ulje se može koristiti za lečenje akni i bubuljica, tretiranje podočnjaka, ožiljaka, ekcema.

Kokosovo ulje se na lice može nanositi kao krema, ali bitno je da ne preterate u količini. Nakon što ste detaljno očistili kožu lica, uzmite malu količinu kokosovog ulja, koja će se u dodiru sa prstima rastopiti i nanesite je direktno na lice. Brzo se upija u kožu, lagano je i nije previše masno, te na koži ne ostavlja sjajni masni film. Višak masnoće koji se nakon 15 minuta nije upio u kožu možete lako odstraniti papirnom maramicom ili bloterom.

Kokosovo ulje za bore oko očiju

Kokosovo ulje je, zbog svojih anti-aging svojstava, idealan tretman protiv bora oko očiju. Koža oko očiju je tanja nego na ostatku lica i samim tim je više sklona isušivanju. Redovnim nanošenjem kokosovog ulja održaćete kožu elastičnom i hidriranom, te sprečiti nastanak novih bora, dok će stare biti ublažene i manje vidljive. Nakon nedelju dana upotrebe videćete prve efekte ovog čudotvornog tretmana.

Kokosovo ulje možete nanositi na predeo oko očiju samostalno ili u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima. Možete mu dodati med, cimet ili avokado, napraviti homogenu smesu koju ćete ostaviti da odstoji na koži 15ak minuta, a zatim pažljivo ukloniti. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime