Armand Petitjen je rođen 1884. godine. Njegova porodica se bavila proizvodnjom rakije, ali u vreme rođenja Petitjen-a, ova porodična firma je već bila na samoj ivici propasti. Kako je odrastao u velikom siromaštvu, odlučio je da se preseli u Južnu-Ameriku zajedno sa svojom porodicom. Oni su u Santiago-u osnovali jednu trgovinsku firmu, koja je postala uspešna veoma brzo.

 

Armand je vredno radio u ovoj firmi sve do izbijanja II. Svetskog rata, kada se prijavio u vojsku. Nakon vojske je otišao u Brazil i zaposlio se kod Francois Coty, poznatog proizvođača parfema 20. veka. Najpre je radio kao običan radnik, ali je bio toliko uspešan da je ubrzo privukao pažnju Francois-a. Njihov prvi sastanak se završio veoma povoljno u odnosu na Armand-a, jer ga je Francois odmah uzeo pod svoje pokroviteljstvo i postao mu mentor tokom izučavanja tehnike pravljenja parfema. Armand se veoma dobro snalazio u oblasti parfema, tako da je veoma brzo stekao popularnost. Nakon smrti njegovog mentora, 1935. godine osnovao je svoju prvu samostalnu firmu pod nazivom Lancôme (kapica na slovu o označavao je kulu zamka Lancôme, koja se nalazila u središnjem delu Francuske, i po kome je njegova firma dobila ime).

Njegov zaštitni znak je postala ruža, jer je uvek naglašavao da parfem ukrašava čoveka, poput ruže, koja se stavi na rever. On je miris smatrao jednim nevidljivim ukrasom, koji uokviruje čovekovu pojavu.

Njegovi prvi, ali i najpoznatiji parfemi su: Trésor, Poême, O Oui i O De Lancôme.

Ekonomska kriza `30 godina je prouzrokovalo zatišje na tržištu parfema. Kako je konkurencija tog doba postajala sve veća, bilo je potrebno uvesti neku inovaciju, kako bi se popularnost parfema ponovo povratila. U ovom periodu je Armand na tržište lansirao 5 parfema odjednom, što je u tom dobu predstavljao jedinstveni poduhvat. Ovi parfemi su bili: Bocages, Kypré, Conquête, Tendres Nuits i Tropiques, od kojih je ovaj poslednji bio jedan od njegovih omiljenih parfema.

Armand je veoma mnogo obraćao pažnju i na samu ambalažu parfema, pa je zbog toga zaposlio Georges Delhomme-a poznatog slikara i postavio ga na mesto umetničkog direktora. Njihova saradnja je trajala skoro 30 godina, za koje vreme je Georges dizajnirao brojne interesantne plakate i bočice parfema.

Armand se povukao iz parfemske industrije sa 80 godina, a njegovu fabriku (koja je tada već imala oko 500 zaposlenih) je preuzeo L’Oréal, takođe veoma jaka firma, koja je digla kvalitet proizvoda Lancôme na jedan mnogo viši nivo.

Izvorni link: http://zenskiparfemi.com/

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime