Mirisi predstavljaju kombinaciju mirisnih ulja, koji se rastvaraju u veoma koncentrovanom prečišćenom alkoholu. Na osnovu toga se može zaključiti da se jačina i odnos ulja-alkohola može razlikovati u velikoj meri od parfema do parfema.

 

Parfem je najjači miris, koji sadrži najveću količinu ulja (15-20%). Ostali mirisi se smatraju samo mirisnim vodicama i nazivaju se jednostavno „eau“ ( Eau de Parfum, Eau de Toilette (toaletna voda), Eau de Cologne (kolonjska voda) redom u zavisnosti od koncentracije mirisnih ulja).

Danas pored ovih mirisa postoje i Parfum de Toilette, koji se mogu poistovetiti sa EDP parfemima prema koncentraciji mirisnih ulja, koje sadrže.

Obično se kaže da postojanost parfema uglavnom zavisi od njegove koncenrovanosti. Što je neki miris koncentrovaniji, to je i njegova cena veća.

Prema tome se Eau de Toilette i Eau de Cologne pre svega preporučuje za sve one, koji imaju malo masniju kožu, dok je Eau de Parfum idealan za one koji imaju suvu kožu.

Parfem je najpostojaniji od svih njegovih srodnika. U Francuskoj se veoma rado upotrebljavaju jako koncentrovani parfemi. Veoma je važno imati na umu da ovi parfemi imaju jako jak miris, pa ih je potrebno nanositi samo u jako malim količinama.

EDT i EDP su veoma slični, ali se istovremeno i veoma različiti. Njihov sastav i dejstvo može veoma mnogo da se razlikuje. Dok se miris Eau de Toilette može ispoljiti veoma brzo, ali isto tako brzo i iščeznuti, ovo zaista nije slučaj kod parfema, čiji se miris mnogo sporije ispoljava ali ostaje postojan mnogo duže.

Prilikom odabira parfema je potrebno pridržavati se određenih pravila:

Parfem se nikako ne sme birati tako što se ona našprica na test tračicu, jer ova tehnika nikako ne daje pravi rezultat. Parfem treba isključivo nanositi na kožu, kako bi ona u rekciju sa kožom stvorila jedinstvenu kombinaciju mirisa.

Parfem se nikako ne sme birati nakon konzumiranja jako začinjene hrane ili nakon napornih sportskih aktivnosti

Nikada se ne treba odlučiti odmah za neki miris nego je potrebno sačekati malo vremena da se ispolji njegovo pravo dejstvo.

Parfem treba birati u skladu sa godišnjim dobima. Tokom zimskih perioda se uglavnom preporučuje upotreba jačih začinjenijih mirisa, dok se tokom leta pretežno preferiraju osvežavajući cvetni ili citrusni mirisi.

Kako se svaki miris ispoljava različito kod svakog pojedinca u zavisnosti od njegovog fizičkog i psihičkog stanja, slobodno se može reći da je odabir pravog parfema umetnost, jer zahteva sofisticiranost, iskustvo i prefinjeni osećaj za lepotu.

Izvorni link: http://parfemizatebe.com

 

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime