Tehnološki napredak moderne medicine omogućio je da danas svako može rešiti problem nedostajućeg zuba. Postoji više načina da se taj nedostatak nadomesti. To su fiksna proteza, zubni most ili ugradnja zubnih implantata. Proteza je dobar izbor kada se ispravljanjem gusto raspoređenih zuba može popuniti praznina, zubni most predstavlja način da se “premosti” prazan prostor na mestu 2 ili više zuba, a zubni implant je sve korišćenija stomatološka usluga u ovom kontekstu jer pruža mogućnost zamene jednog ili više zuba koji izgledaju potpuno kao prirodni zubi. Sam proces ugradnje dentalnih implantata je postala rutinska procedura u savremenoj stomatološkoj praksi i njoj pribegava sve veći broj pacijenata. Oni ipak predstavljaju najbolji način da se nadoknade jedan ili više izgubljenih zuba. Ugradnjom implantata nema potrebe za brušenjem okolnih, zdravih zuba. Ugradnjom titanijumskih implantata, pacijent nema razloga za bilo kakav strah od ispadanja jer implantati predstavljaju fiksni rad koji rezultuje osećajem najpribližnijem prirodnim zubima.

Šta su zubni implanti?

Titanijumski implanti su zapravo šrafovi izrađeni od titanijuma koji se ugrađuju u viličnu kost, imitirajući koren zuba. Titanijumski implanti su potpuno komptabilini sa okolnim tkivom i potpuno se vezuju za viličnu kost. Alergijske rekacije su svedene na minimum kao i mogućnost odbacivanja implanta, što je, svakako, pod odlukom stomatologa, koji pre početka intervencije ima potpunu predstavu o zdravstvenom stanju pacijenta.

Sama ugradnja dentalnih implantata u specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji traje kratko, oko 10 minuta i to je bezbedna i bezbolna intervencija. Za veće intervencije preporučuje se davanje anestezije. Nakon ugradnje titanijumskog implantata potrebno je da prođe određeni vremenski period kada se implantat “vezuje” za kost i srasta, a to je najčešće 3-4 meseca. Tada je vreme da se postavi zubna krunica i vreme za pacijentov osmeh. Nakon intervencije pacijent dobija sve potrebne savete o adekvatnoj higijeni i ponašanju u prvom period nakon ugradnje implantata. Ukoliko se pacijent pridržava uputstava, procenat odbacivanja implanta je minimalan, a zadovoljstvo višegodišnje! Zubni implanti su najsavremenija i najbolja metoda u nadoknadi izgubljenih zuba. Njihove prednosti su brojne i pružaju rešenje ne samo estetskih problema. Kada dođe do gubitka zuba sledi i gubitak zubne kosti. Postavljanje zubnog mosta ne rešava problem, ali ugradnja implantata, glumeći koren zuba, u potpunosti zaustavljaju gubitak kosti i daje osećaj koji pružaju prirodni zubi. Što se tiče estetike, prednost titanijumskih implantata u odnosu na mostove je što implantati pružaju savršen odnos desni i zuba i skoro savršeno imitiraju prirodni zub, njegov izgled, čak i boju.

Cene implanta

Cena zubnih implanta se razlikuje od ordinacije do ordinacije. Razlog tome je najčešće različita nabavna cena implanta. Ordinacije koje materijal kupuju na veliko i koje imaju renomiran staž i veliki broj pacijenata često dobijaju popust kod svojih dobavljača i tako snize cenu svojih usluga kako bi što veći broj pacijenata mogao sebi da priušti rešenje ovakvog stomatološkog problema. Velike kompanije nude skuplje implante, jer garantuju kvalitet izvođenjem velikog broja naučnih istraživanja, koja su danas izuzetno skupa. Implanti srednje i niže klase danas uopšte ne zaostaju po kvalitetu ali njihovi proizvođači nisu toliko ulagali u istraživanja i reklamu, pa je njihova nabavna cena značajno niža.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime