Nemojte se zavaravati. Loš zadah nikad ne može biti dobra stvar. Čak vam može narušiti samopouzdanje, kao i društveni život i bliske veze sa ljudima.

Ali, da li ste znali da jedan od najboljih načina da izlečite loš zadah počinje iznutra?

Dobra oralna higijena igra ključnu ulogu u obezbeđivanju svežeg daha.

 

Najvažnije o neprijatnom zadahu

Statistike govore da loš zadah, koji se stručno naziva halitoza, ima oko 20% ljudi na svetu. To je otprilike svaka četvrta osoba na Zemlji.

Prema podacima dobijenim iz brojnih istraživanja, neprijatan miris počinje u ustima, na krajnicima i grlu. Ovaj miris obično izazivaju anaerobne bakterije koje proizvode sumpor. To su bakterije kojima za život i rast nije potreban kiseonik.

Obično se ova vrsta bakterija nalazi u crevima. Ukoliko se ne leče, one će nastaviti sa razmnožavanjem i rastom i na kraju dospeti do usne duplje.

Neprijatan zadah je indikator loše zubne higijene. Iako je mogu izazvati i neki drugi zdravstveni problemi, halizoza se javlja kod osoba koje nedovoljno dobro peru zube i ne idu redovno na pregled kod stomatologa.Pogledajte i kojih 5 grešaka najčešće pravimo prilikom pranja zuba.

Neprijatan zadah može biti i posledica loše ishrane i životnog stila. Na primer, osobe koje puno puše su sklonije lošem zadahu.

Osobe koje jedu začinjenu hranu podložne su lošem zadahu. Namirnice koje imaju jak miris, kao što su beli i crni luk, začini i slično, mogu napraviti probleme sa svežinom daha. Obično treba sačekati da prođe malo vremena, čak i nakon pranja zuba i mućkanja tečnosti za svež dah u ustima.

Najveći krivac su bakterije koje se talože u vašim ustima. Zbog toga je jako važno da svakog dana perete zube.

Saveti za lečenje neprijatnog zadaha

Lečenje neprijatnog zadaha može biti problematično, ali postoje rešenja. Dakle, sve što vam je potrebno su jaka želja i volja da se rešite lošeg zadaha.

1. Redovno perite zube – previše četkanja zuba može oslabiti zube ako se skinu određeni važni minerali, ali je neophodno da to radite barem dva puta dnevno. Takođe bi trebalo da koristite konac za zube barem jednom dnevno, kako bi vam oralno zdravlje bilo na nivou. Na ovaj način smanjujete taloženje bakterija u ustima i tako smanjujete šanse da imate loš zadah.

2. Pijte puno vode – kao što je već pomenuto, bakterije proizvode sumpor i druga jedinjenja koja ispuštaju loš miris i ukus. Voda pomaže telu u pravljenju veće količine pljuvačke i hidrira usta. Da li ste se kad pitali zašto imate loš zadah ujutru čim se probudite? Upravo je za to odgovoran manjak pljuvačke u ustima, što je normalno dok spavate. Suvo okruženje je idealno za anaerobne bakterije.

3. Pijte zeleni čaj – zeleni čaj je dobar lek za loš zadah. Pošto je pun antioksidanata, zeleni čaj čisti i ispira bakterije iz usta. On će pomoći i u izbacivanju toksina iz tela, pa ćete se osećati sveže i podmlađeno.

4. Redovno posećujte zubara – privremeno rešenje nikad nije pravo. Važno je da redovno idete kod stomatologa kako biste bili sigurni da nemate neke ozbiljnije probleme koji samo izazivaju loš zadah.

5. Uvek imajte pri ruci žvaku bez šećera – žvakanje žvake može pomoći u većem lučenju pljuvačke, što izbacuje bakterije iz usta. Zato je dobra ideja da s vremena na vreme žvaćete žvake, koje su naravno, bez šećera. Šećer osim što je loš za zube, predstavlja i hranu za bakterije, te može samo pogoršati neprijatan zadah.

Kao što ste videli, postoji puno jednostavnih rešenja koja se mogu primeniti ako imate loš zadah. Ali ključna stvar je naravno, održavanje dobrog oralnog zdravlja, što se odražava i na celokupno zdravstveno stanje.

Uz pravilnu ishranu, zdrav život, redovne posete zubaru i dobre navike, možete zaštiti usta od bakterija i imati život koji zaslužujete!

 

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime