Šta se to nalazi u sastavu zelenog čaja, što ga čini toliko zdravim?

Zeleni čaj je poznat po visokom sadržaju katehina, a oni imaju antioksidantska svojstva, što znači da štite ćelije od oštećenja. Zeleni čaj sadrži 30% katehina, što je mnogo veća količina, u poređenju sa crnim čajem. U procesu pripreme crnog čaja se katehini oksidišu, pa se na ovaj način stvara drugi antioksidant, teoflavin. Sadržaj teoflavina u crnom čaju je oko 4%, pa se iz ovoga jasno vidi zašto se zeleni čaj smatra zdravijom opcijom. Jedan od katehina u zelenom čaju je jedinjenje poznato kao EGCG, čija se zdravstvena svojstva tek ispituju.

 

Istraživanja koja su se ticala uticaja koji zeleni čaj ima na zdravlje, pokazala su da može:

• sniziti holesterol

• poboljšati protok krvi

• sprečiti bolesti srca

• stabilizovati nivo šećera u krvi

• smanjiti pritisak

Da li uz pomoć dijete sa zelenim čajem stvarno možete smršati?

Postoji sve više dokaza koji ukazuju na to da vam zeleni čaj zaista može pomoći u mršavljenju. Ali, ne očekujte instant rezultate.

Mršavljenje uz pomoć zelenog čaja će biti postepeno, ali značajno, ako dugoročno gledate. Doprineće vašem planu za mršavljenje na mnogo načina:

1. Ubrzava metabolizam

Većina ispitivanja je pokazala da zeleni čaj ubrzava metabolizam za 3-4% . To je negde između 60 i 80 kalorija svakodnevno, za osobe koje potroše oko 2000 kalorija svakog dana. Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su gojazne osobe, koje su uzimale ekstrakt zelenog čaja, sagorevale 183 kalorija više svakog dana i za tri meseca, izgubile 3,5 kilograma.

2. Sagoreva masti

Istraživanja su dokazala da zeleni čaj povećava sagorevanje masti, pogotovo tokom vežbanja. Jedna studija pokazala je da ekstrakt zelenog čaja tera telo da sagoreva 17% više masti nego inače. Iako je efekat zelenog čaja značajniji tokom vežbanja, druga istraživanja pokazala su da zeleni čaj sagoreva masti i dok odmarate.

3. Smanjuje taloženje masti

Studija iz 2006. godine donela je zaključak da EGCG ne dozvoljava organizmu da proizvodi previše insulina. Insulin igra ključnu ulogu u konverziji glukoze u masti, i višak insulina tera telo da čuva glukozu kao masti, osim da je troši za energiju. EGCG iz zelenog čaja smanjuje nakupljanje masti tako što pomaže organizmu da proizvodi insulin u umerenim količinama.

4. Suzbija glad

CCK hormon je taj koji govori našem mozgu da smo dovoljno jeli. Pijenjem zelenog čaja povećavate otpuštanje ovog hormona, i tako smanjujete apetit.

5. Niskokalorična alternativa za manje zdrava pića

Ako biste zamenili svaku limenku soka šoljom zelenog čaja, svakog dana, za godinu dana biste uneli 50 hiljada kalorija manje. A to je cifra koja uopšte nije zanemarljiva. Možemo je i ovako posmatrati- to je skoro 7 kilograma!

Ono što je poenta- ako dodate zeleni čaj u svoju ishranu, u prirodnom obliku ili kao suplement, uticaće povoljno na vašu težinu.

Koji zeleni čaj je najbolji ?

Zeleni čaj je dostupan svuda, ali kako biste bili sigurni da ćete iz njega izvući maksimum za svoje zdravlje, trebalo bi da se postarate da kupujete kvalitetan čaj. Gledajte da firma koju birate ne koristi prezervative, i da sadrži samo prirodne sastojke. Možda će vam čaj sa dodatim ukusom, na primer zeleni čaj sa narom ili brusnicom, biti ukusniji. Ali, dodatni ukusi ne bi trebalo da sadrže šećer ili neki veštaki zaslađivač, jer se u suprotnom gube zdravstvena svojstva.

Suplementi za zeleni čaj

Ako iz nekog razloga ne možete da pijete čaj, možete isprobati dodatak ishrani, suplement zelenog čaja. U tim pilulama nalaze se isti listići kao i u čaju, samo što su u skoncentrisanijem obliku. Ekstrakt zelenog čaja je inače sastojak mnogih tableta za mršavljenje, a on se pravi od katehina, iz listova čaja. Kao i EGCG katehin, zeleni čaj sadrži kofein, koji suzbija apetit i sagoreva masti tako što zagreva telo. Ukoliko se odličite za pilule, treba da znate da imate jako velik izbor. I, iako je moguće naći one koje sadrže 100% zelenog čaja u njima, na tržištu ćete naći i one koje u sebi nose sastojke kao što su hoodia i hromijum, koji suzbijaju apetit.

Kada birate pilile za dijetu sa zelenim čajem, na pakovanju preverite koja se količina katehina nalazi u njima. Umesto naziva ‘katehin’ nekada ćete videti da piše ‘polifenol’, a to je supstanca koja je u najvećoj meri odgovorna za mršavljenje. Iako ne postoji tačno određena preporučljiva doza, eksperti savetuju da se uzimaju pilule koje sadrže 100-500mg katehina. Pilula od 100mg katehina, koja se uzima dva puta dnevno, jednaka je dozi od dve šolje zelenog čaja.

Mere opreza

Iako postoji sve više dokaza koji podržavaju upotrebu zelenog čaja, i dalje postoji doza neslaganja oko toga da li on zaista pomaže, te je potrebno obaviti još istraživanja, kako bi se mogao izvesti zaključak. Čak i među onima koji veruju da dijeta sa zelenim čajem pomaže u procesu mršavljenja, postoje nesigurnosti oko načina na koji ona deluje. I dok jedni veruju da je EGCG supstanca koja izaziva mršavljenje, drugi

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime