Adekvatna ishrana u mlađem uzrastu može odgoditi pojavu suve kože, sedih vlasi, bolova u zglobovima…Nemojte čekati da dođete u srednje godine, kako biste počele misliti o tome. Jedite malo i jedite raznovrsno, unosite dovoljno voća i povrća, ribe, sveže mlečne proizvode, biljna ulja i žitarice i izbegavajte spoljne efekte koji ubrzavaju starenje: pušenje, kafa, lekovi, stres, fizičko preopterećenje. Sledi kratak prikaz hrane koja usporava starenje. VitaminiA: mlečni proizvodi, žumance od jajeta, džigerica, masna riba, meso. Provitamin A ili betakaroten, koje telo po potrebi pretvara u vitamin A:  narandžasta voća i povrća poput narandže, mandarine, šargarepe, paradajza, kajsije; kao i zeleno povrće.C: limun, kivi, brokuli, spanaćE: biljno ulje, masna riba, orahasto voće, žitarice i pšenične klice.   Biljni antioksidansi Likopen-karotenoidi: paradajz, crveni kupus, lubenica Kuercetin-flavonoid: luk, brokuli Minerali Selen: riba, morska hrana, braon riža, crvena paprika, beli luk, žumance jajeta, hleb Magnezijum: orasi, suvo voće, mineralna voda, čokolada, žitarice Kalcijum: mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće Gvožđe: crveno meso, krvave kobasice, spanać, džigerica Cink: školjke, žitarice Mangan: badem i cela zrna pšenice   Masti Nezasićene masne kiseline: masna riba, sirovo povrće, biljno ulje, orasi

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime