Jagode su verovatno omiljeno voće mnogima,možda i većini ljudi.Prva asocijacija na njihove crvene plodove je hedonistički užitak za zaljubljene i voljene osobe.Jagode su veoma zdrave,a konzumiraju ih svi čim se pojave,u proleće.Dnevno je preporučljivo uneti osam jagoda srednje veličine,što je oko 150 grama,a energetska vrednost je 50 kcal.Bogate su vitaminima i sadrže biljne fenole,koji zajedno sa antioksidantima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
KOME SE PREPORUČUJU
Deci,adolescentima i sportistima,jer deluju preventivno protiv srčanih oboljenja i smanjuju holester
Obolelima od reumatoidnog artritisa i lenjih creva,jer sadrže tanine i flavonide koji povoljno utiču na rad želuc
Malokrvnima, jer sadrže gvožđe i vitamin C;
Osobama koje pate od zardžavanja tečnosti u organizmu,jer su veoma bogate kalijumo
Osobama koje su na dijeti,jer će popraviti ukus obroka;
NUTRITIVNE VREDNOSTI
Sadržaj antioksidanasa u jagodama je sedam puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili groždju
Jagode su odlična poslastica kada ih pospete šećerom,prelijete limunovim sokom ili slatkom pavlakom,a dobro se slažu uz svetlu i tamnu čokoladu.
Divlje jagode-sadrže elaginsku kiselinu,specijalno jedinjenje koje onemogućava izazivače kancera da pretvaraju zdrave ćelije u zloćudne.U šumskim jagodama ima manje vode nego u pitomim vrstama(81odsto),ali imaju veći sadržaj minerala i vitamina.