Šitake pečurke vekovima se u Kini i Japanu smatraju lekovitim delikatesom.Sudeći po mnogim studijama,za to postoji valjan razlog.Prijatnog su ukusa,a osim u vidu samostalnog obroka,često se upotrebljavaju i kao dodatak ishrani,jer sadrže mnoštvo vitamina i svih osam esencijalnih amino-kiselina
ZAŠTO SU KORISNE
Šitake sadrže lentinan,visokoprečišćeni polisaharid,koji je u Japanu registrovan kao lek jer uništava ćelije raka.Takođe,dokazano produžava preživljavanje pacijenata podvrgnutih konvencionalnom lečenju karcinoma.Pored toga,bogate su i snažnim antioksidansom koji jača imunitet
NE ZABORAVITE OBIČNE PEČURKE:Iako je supstanca lentinan karakteristična za šitake,obični šampinjoni,koji se mogu nabaviti u svakom supermarketu,takođe blagotvorno deluju na zdravlje.Sadrže svih pet esencijalnih vitamina i veliku količinu selena.
Šitake pečurke štite od raka i zbog blagotvornog uticaja na zdravlje,često se povezuje s dugovečnošću ljudi u Aziji.