Zaintrigirani činjenicom što u srednjem delu Afrike,nedaleko od jezera Čad,lokalni stanovnici ne pate od bolesti koje muče savremenog čoveka,naučnici su odlučili da proučavaju njihov način života.Zaključili su da se ishrana ovih domorodaca bazira na algama i da je za vitalnost i dugovečnost tih ljudi zaslužna upravo spirulina.Ova plavo zelena alga uzgaja se u velikim teglama,nakon čega se suši i pretvara u prah,koji sadrži čak stotinu materija korisnih po zdravlje.

ZAŠTO JE KORISNA?

 

Spirulina puca od antioksidansa,sadrži i sve proteine,bogata je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama,a nedavne studije na ljudskim ćelijama pokazuju da zaustavlja  čak i replikacije HIV-a.Snižava nivo holesterola i triglicerida,a samim tim štiti i o

kardiovaskularnih bolesti.Ukoliko ovaj lekoviti prah pomešate s jogurtom,biće mnogo ukusniji.

NE zaboravite spanać

Tamnozeleno lišće ove lekovite biljke prebogato je vitaminima,mineralima i antioksidansima.Spanać sadrži i hlorofil,koji ćelijama obezbeđuje kiseonik.Mnogo je ukusniji od spirulune.Sveže listove ubacite u salatu i koristite ga što više u ishrani

Popularan u Japanu,spirulina trend polako uzima maha i u Evropi.

 

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime