Zuti nocurak

Često potcenjujemo moć prirode… Zaboravljamo da je, pre svega, sve nas priroda stvorila i da je iz prirode sve i nastalo. Zašto onda ne bismo u prirodi i našli sve ono što nam je neophodno za život? Bilo da je u pitanju krov nad glavom, hrana, ogrev ili sam lek, u onom trenutku kada nas nešto zaboli.

Sa pojavom farmaceutske industrije, otvorili smo „na široko“ vrata apotekama a „nogom“ zatvorili vrata lekovitnom bilju koje nas okružuje. Naravno, ne mislimo da ne treba koristiti prednosti savremene medicine i lekova, ali ne treba zaboraviti i ignorisati pozitivna dejstva prirodnih lekova.

Žuti noćurak, opšte karakteristike biljke

Žuti noćurak (lat. Oenothera biennis) jeste lekovito bilje poreklom iz Južne Amerike, koji je u 17. veku dospelo u Englesku. Žuti noćurak je dvogodišnja biljka i žute je boje. Cvet noćurka traje od proleća do završetka leta. On traje samo do podneva, a otvara se svake večeri, po čemu je dobio autentičan naziv žuti noćurak. Cvet žutog noćurka ima četiri latice.

U Srbiji žuti noćurak se gaji, ali ne treba zanemariti ni to da ga možemo naći pored puteva, na obalama reka i železničkim nasipima.

Od semena žutog noćurka dobija se ulje žutog noćurka bogato esencijalnim masnim kiselinama,  o kome će više biti reči u sledećem odeljku.

Hemijski sastav ulja žutog noćurka

Što se tiče samog hemijskog sastava ulja žutog noćurka, važno je napomenuti da se u ulju žutog noćurka nalaze dve važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina. Prva spada u red esencijalnih masnih kiselina. To znači da je organizam nije u stanju sam proizvesti, već ju je neophodno uneti hranom. Gama-linolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo u određenim uslovima.

Ulje dobijeno iz žutog noćurka sastoji se od 72% linolenske kiseline i  9% čini gama-linolenske kiseline, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F.

Zanimljivo je i to da ono ima osobine antioksidansa, što znači da  neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprečava i njihov nastanak.

Široka upotreba žutog noćurka i ulja žutog noćurka

Žuti noćurak i ulje žutog noćurka bili su popuarni još kod Indijanaca. Oni su ih koristili u lečenju kožnih bolesti i za zaceljenje rana, kao i u lečenju astme, prehlada i gripa.

Ulje žutog noćurka (Oenothera biennis oleum), koje su tradicionalno koristili Indijanci još u 17. veku  u Engleskoj literaturi je spominjan kao univerzalni kraljev lek. Da bi s početka prošlog veka ovo ulje  ušlo u sastav medikamenata za lečenje ekcema i suve kože.

Treba napomenuti da žuti noćurak smanjuje depresiju i mogućnost komplikacija kod obolelih od šećerne bolesti i pomaže u odvikavanju od alkohola.

Postoji mnogo knjiga o lekovitom bilju, kao i njihovom detaljnoj primeni, pa ne bi bilo na odmet da svaka kuća ima knjigu o lekovitom biju, jer nikada se ne zna kada će nam zatrebati ili biti od ključne važnosti u rešenju određenog medicinskog problema.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime