Postoje brojne varijacije na temu dijete sa sokom od paradajza, ali princip svake od njih je isti. Radi se o tečnoj dijeti za pročišćavanje organizma i sok od paradajza je glavna namirnica koja se koristi kao zamena za obroke.

 

Kako ova dijeta funkcioniše?

Dijeta sa sokom od paradajza je jedna od „tečnih dijeta“ koja bi trebala da traje najviše 10 dana. Prema tvrdnjama zagovornika ove dijete, sok od paradajza koji pijete bi trebao da bude sveže isceđen i napravljen od zrelog, crvenog paradajza. Osim soka od paradajza, ostala pića koje možete konzumirati su:

Voda u neograničenim količinama

Biljni čajevi u neograničenim količinama

Čajevi koji sadrže kofein su dozvoljeni u umerenim količinama

Sem ovih nekoliko namirnica, nije dozvoljeno jesti čvrstu hranu, a „kupovni“ sok od paradajza nije preporučljiv jer sadrži razne aditive, uključujući i šećere.

Vraćanje na čvrstu hranu

Kada završite sa postom, bez obzira na to da li ste ga držali tri ili svih deset dana, važno je da se na čvrstu hranu vratite postepeno. Dok to radite, iskoristite to vreme da uživate u ukusu svakog zalogaja i gutljaja hrane i pića koja su bila zabranjena tokom dijete. Ukoliko napravite dobar plan i odaberete zdrave namirnice, veće su šanse da nastavite sa zdravijim režimom ishrane. Ukoliko se vratite brzoj hrani kako biste „nadoknadili propušteno“, onda su veće šanse da brzo povratite izgubljene kilograme.

Navodimo preporuku kako bi trebalo postepeno uvoditi čvrstu hranu u ishranu nakon završetka „tečnog“ posta.

Prvi dan – pijte samo tečnost, ali ubacite voćne sokove od jabuke, brusnice i narandže

Drugi dan – nastavite sa pijenjem sokova i dodajte supu ili čorbu od povrća

Treći dan – jedite kao i drugog dana, ali dodajte krekere, voćne frapee i povrće

Od četvrtog dana, ukoliko se osećate dobro, možete se vratiti na normalan režim ishrane.

Prednosti soka od paradajza

Sok od zrelog paradajza je bogat izvor vitamina C, kao i drugih nutrijenata uključujući:

Kalcijum

Kalijum

Magnezijum

Jabučna i oksalna kiselina

Natrijum-fosfat

Sumpor

Mane ove dijete

Čak i ako smatrate da je ova dijeta dobra za Vas, dijeta koja se bazira na jednoj namirnici ili vrsti namirnica je neizbalansiran i nepravilan pristup ishrani i mršavljenju. Neki od problema koje može izazvati ova dijeta uključuju:

Pošto je dijeta siromašna vlaknima, može se javiti konstipacija

Mnogi koji su držali ovu dijetu su se žalili na glad i vrtoglavicu tokom držanja dijete

Ovo je kratkoročna dijeta koju ne bi trebalo držati duže od 10 dana

Ova dijeta nije rešenje za trajan gubitak kilograma, jer ne unosi promene u stilu života i ishrane kako bi se željena težina održala

Kada se ponovo vratite jedenju „čvrste“ hrane, verovatno ćete povratiti izgubljene kilograme

Ograničavanje unosa hranljivih sastojaka samo na nutrijente iz jedne namirnice dovodi do disbalansa u ishrani. Neophodno je jesti sve vrste namirnica: nemasne proteine, žitarice, voće i povrće

Kako se ovom dijetom kilogrami brzo gube, česta je pojava da ljudi koji su držali dijetu dobiju još više kilograma nego što su imali pre dijete, jer obično počnu sa prejedanjem nakon dijete, tokom koje nisu jeli čvrstu hranu

Prvo se konsultujte sa svojim lekarom

Pre nego što odlučite da držite ovu ili bilo koju drugu dijetu zasnovanu na nekom soku ili pročišćavanju organizma, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ovakve dijete su ponekad rizične, posebno za ljude koji imaju dijabetes ili neku drugu hrničnu bolest, a dijeta sa sokom od paradajza se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Vaš lekar zna kakvo je Vaše zdravstveno stanje i moćiće da Vam preporuči najbolji režim ishrane koji neće ugroziti Vaše zdravlje, a ipak ćete uspeti da smršate.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime