Bliže se topliji prolećni dani kada ćemo konačno moći da kažemo da je vreme da se debela zimska garderoba u kojoj smo bili zabundani od glave do pete, zameni laganim, letnjim stvarčicama, suknjama, haljinama, pantalonicama, majicama.

 

Počinje priprema za sezonu odmora, odlaska na more, bazene, kupaće kostime i sunčanje. A onda shvatimo da se javlja problem, koji mnoge može da zablokira: „Kako cu u kupaći kostim kada mi koža izgleda ovako“.

Često se dešava da koža na telu nije zategnuta i sjajna, već se javljaju brazde nalik na „pomorandžinu koru“. U početku su ove promene vidljive kada prstima šake naboramo pojedine delove kože, a kasnije se dešava da je ovakva promena uočljiva svakodnevno, bez pritiskanja. Koža postaje sve opuštenija i to stvara problem kod mnogih, naročito među ženama. Ako proces napreduje, koža se sve više tanji i rasteže, a pored izgleda „pomorandzine kore“ u potkožnom tkivu se pojavljuju kvržice koje vrlo često mogu biti bolne na dodir.

Ovi problemi nastaju usled promena u mikrocirkulaciji tkiva i nakupljanja masnih naslaga. Kada je cirkulacija oslabljena, tkivo ne dobija dovoljno kiseonika za metaboličke procese koji se u njemu odvijaju, nije dobro ishranjeno sto rezultuje grubom kožom punom neravnina. Celulit se najčešće može naći na delovima tela kao što su butine, stomak, listovi, donji deo stomaka, sedalni region.

Istine i zablude koje prate pojavu celulita

Postoje mnoge zablude koje se odnose na postojanje celulita. Veruje se da celulit nastaje samo kod gojaznih osoba, međutim može se javiti i kod mršavijih ljudi, jer je povezan sa načinom življenja i genetikom. Iako se celulit vezuje samo za žene, može se pojaviti i među pripadnicima muške populacije, iako je procentualno mnogo češće zastupljen kod žena. 

Jedan od razloga za slabiju vidljivost celulita na koži muškaraca je i debljina kože, koja je veća nego kod žena. Problem sa celulitom može nastati u bilo kom uzrastu, čak i u pubertetu, ne javlja se zamo kod starijih osoba, iako sa procesom starenja koža sama po sebi gubi elastičnost, pa je i sklonija brazdanju.

Mnogobrojni su faktori koji doprinose nastajanju celulita, pored genetike, važnu, a možda čak i najvažniju ulogu ima način življenja:

                          – nepravilna ishrana ( slatkiši, masna i začinjena hrana, nedovoljan unos vode)

                          – stres

                          – pušenje

                          – konzumiranje alkohola

                          – tesna odeća

                          – nedovoljna fizička aktivnost

Zbok kompleksnosti faktora koji udruženo dovode do pojave celulita potreban je dugotrajan proces u njegovom uklanjanju. Jedna od ključnih stvari je promena načina življenja koja podrazumeva zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem, vitaminima, mineralima i obavezan unos veće količine vode; pojačano bavljenje fizičkim aktivnostima u koje ne spadaju samo šetnje i trčanje, već i vežbe istezanja. Postoje mnogobrojne kreme za tretman celulita, i masaže koje pospešuju bolju mikrocirkulaciju i pomažu u rešavanju ovog problema. 

Kavitacija- savremeni pristup rešavanja celulita

Jedan od savremenih svetkih trendova u borbi protiv celulita jeste ultrazvučna kavitacija. Kvitacija je metoda u kojoj se koriste ultrazvučni talasi određene frekvencije, koji se usmeravaju na tačno određenu dubinu tkiva, delujući na masne ćelije i uništavajući im membrane. Ćelije pucaju i oslobađaju svoj sadržaj koji se dalje uklanja iz tkiva. Postiže se mnogo bolja cirkulacija u tretiranoj regiji, kao i oksigenacija i ishrana tkiva. Kavitacija je neinvazivna metoda, i po mnogim karakteristikama broj jedan u svetu za uklanjanje izgleda „pomorandzine kore“ sa površine kože.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime