Prva činjenica koju treba da znate je da veliki broj ljudi na svetu ima ili je nekada imalo problem sa holesterolom. Takođe, veoma dobra vest je da se holesterol leči, da ga možete vratiti u okviru granica referentnih vrednosti i da ste u velikoj meri za to zaduženi vi, kao što ste najverovatnije vi bili i glavni “krivac” i za njegove povišene vrednosti u organizmu. Naše ponašanje, ishrana i nezdrav način života vrlo lako, posle određenog vremena može da dovede do nekih posledica, pa između ostalog i do povišene vrednosti holesterola. Kada se javi neki takav problem, vrlo je važno da se upoznate sa svim činjenicama u vezi sa određenom bolešću, da se obavezno obratite lekaru i da se pridržavate svih saveta i uputstava. U nastavku možete pročitati nekoliko najvažnijih informacija koje bi trebalo da znate o holosterolu.

ŠTA JE HOLESTEROL?

Holesterol je oblik lipida, tačnije masnoće i potreban je našem organizmu, jer se uz pomoć njega grade membrane ćelija organizma i uz pomoć njega se i proizvode hormoni, koji su nam potrebni za normano funkcionisanje organizma. Naš organizam normalno funkcioniše, između ostalog i zahvaljujući holesterolu. Ipak, problem nastaje kada se poremeti količina holesterola. Zaključak je da holesterol nije loš sam po sebi, čak je i neophodan za funkcionisanje organzma, međutim, poremećaj njegovih vrednosti je problem, a u nastavku ćete saznati i zbog čega.

POSTOJI DOBAR I LOŠ HOLESTEROL

Da, postoje dve vrste ili grupe holesterola  – LDL i HDL. Verovatno vam ove skraćenice ništa ne znače, te ćemo pokušati da objasnimo malo detaljnije. Naime, LDL holesterol je onaj holesterol, koji smatramo lošim, a HDL je dobar holesterol. I jedan i drugi su sasvim prihvatljivi u našem organizmu u ograničenim vrednostima. Loš holesterol, tačnije LDL holesterol, obično uzrokuje razne probleme kada dođe do njegovog povećanja. I kada vam doktor kaže da imate povećan holesterol, pre svega se misli na loš holesterol, koji ne sme da bude povećan. Kada dođe do povećanja, to znači da se već u arterijama i kapilarima javio višak masnoće i to kasnije može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i do fatalnih ishoda, poput srčanog udara ili moždanog udara. Sa druge strane, postoji dobar holesterol, koji ako je povišen, to nije ništa strašno. Njegova funkcija jeste da uklanja loše masnoće iz krvnih sudova. Jedan bez drugog ne mogu da postoje. Kod dobrog holesterola, HDL holesterola, problem nastaje kada je smanjen, jer je onda i njegova funkcija ograničena, te ne može da smanji u dovoljnoj meri količinu lošeg holesterola i tada takođe može da dođe ozbiljnih posledica o kojima smo već govorili.

ZAŠTO DOLAZI DO POVEĆANJA HOLESTEROLA?

Pre svega, uzrok povišenog holesterola je jako loš način života. Previše loše hrane, slatkiša, alkhola i cigareta, a niti malo fizičke aktivnosti, zdrave hrane i zdravih navika. Ovakav način života može dovesti do mnogih bolesti, pa i do povišenih vrednosti lošeg holesterola. Sa druge strane, dokazano je i da je holesterol nasledan, preciznije, da je nasledna sklonost ka ovom problemu, te postoji šansa da ukoliko je neko u vašoj porodici imao problem sa holesterom, to onda znači da ste i vi u rizičnoj grupi i da su veće šanse da ćete imati isti problem. Dakle postoji ta mogućnost, ali ukoliko zdravo živite, smanjujete i rizik. Takođe, još jedna od naučnih teorija tvrdi da holesterol može da se javi kao posledica stresa, što je sasvim normalno i očekivano.

KAKO SE REGULIŠE HOLESTEROL?

Promenom načina života! I sami znate koje to loše navike su dovele do toga gde ste sada. Lekari će vam savetovati da izbacite cigarete, jer one dovode do smanjenja dobrog holesterola. Takođe, savetovaće vam da smršate, ukoliko imate višak kilograma, a zatim će vam reći da ne jedete previše masnu hranu, da ne jedete hranu spremanu na ulju, kao i da se klonite grickailca i slatkiša. Ako proceni da je potrebno – prepisaće vam i terapiju.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime