Zimski sportovi i boravak na planini prijaju svima-i odraslima i deci. Idealna nadmorska visina koja godi našem organizmu je 1.000 do 1.500 metara. Planine sa većom nadmorskom visinom se ne preporučuju jer se na njima teže diše.

Čist vazduh, čista voda, zdrava hrana u kombinaciji sa zimskim sportovima skijanjem, sankanjem, ali i grudvanjem poboljšavaju krvnu sliku, rad pluća i srca, jačaju imunitet.      Planinski vazduh popravlja kompletnu krvnu sliku, ne samo da povećava crvena krvna zrnca već i hemoglobin, gvoždje. Dobra krvna slika poboljšava rad pluća i srca.

Poznato je da su čist vazduh i čista voda izvori života. Na Pešteru i na Kavkazu se najduže živi baš iz tog razloga-idealni su nadmorska visina, čist vazduh i čista voda-koji rehabilituju naš organizam.     

Planinski vazduh odgovara i osobama koje su alergične na pojedine alergene, na kućnu prašinu, grinje i dr. Ovi mikroorganizmi, nevidljivi golim okom,ne razmnožavaju se na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara, tako da nemaju ni neprijatnih reakcija koje one izazivaju, poput alergijske kijavice, kašlja, curenja iz nosa, sviranja u grudima.       Za osobe koje imaju hronične navedene probleme najidealnije visine su od 400 do 600 metara, gde boravak na svežem vazduhu, gde se spajaju više klima i udišu ruže vetrova otklanjaju se alergijske reakcije.    

Ukoliko je boravak na planini udružen sa zimskim sportovima, užitak je potpun. Sankanjem, skijanjem jačaju se sve grupe mišića, nogu, ruku. Poboljšava se metabolizam i organizam čisti od štetnih toksina.     

Dilema je samo koliko ostati na planini. Svaki dan proveden na čistom vazduhu je dobit za organizam. Idealno je ostati do petnaest dana. Treba obratiti paznju da su zimski uslovi na planinama surovi, tako da se mora povesti računa o adekvatnom oblačenju. Ono mora biti slojevito i prilagođeno vremenskim uslovima.  

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime