Počela je sezona sunčanja i odlazaka na bazen, more ili neku od lokalnih plaža. Prenego što se prepustite čarima toplih dana pročitajte ovaj članak.

Solarni spektar se sastoji od elektromagnetnih energetskih zraka i različitih talasnih dužina. One prodiru u kožu i mogu izazvati duboke biološke efekte – kako korisne, tako i štetne.


Ultraljubičasto zračenje su nevidljivi elektromagnetni talasi srednje dužine i dele se na nekoliko vrsta: UVA – koji su dugotalasni što znači da prodiru duboko u kožu, dajući joj brzu preplanulost koja kratko traje; UVB – kratkotalasni zraci koji prave boju koja dugo traje, ali i opekotine; UVC – najštetniji zraci ali ne dolaze do Zemljine površine jer ih zaustavlja Ozonski sloj.

UV zraci probijaju Zemljinu atmosferu čak i po hladnom i oblačnom vremenu i najjači uticaj imaju između podneva i četiri sata posle podne, interval koji se ne preporučuje za sunčanje u letnjim mesecima. Ovo zračenje je štetno zbog svojih kancerogenih i toksičnih svojstava, najopasnije je kada dospeva na nezaštićenu kožu. Zbog toga je preporučljivo nanošenje zaštitne kreme u svakom periodu godine, čak i zimi – sneg reflektuje 85% UV zraka, a pogotovo kada smo na velikim visinama – što je veća visina podložniji smo sunčevim zracima. Danas u ponudi postoji najrazličitiji izbor mleka, ulja, krema, sprejeva, losiona za zaštitu od sunca sa faktorima od 6 do 50+, koji se kupuju u zavisnosti od tipa kože i vremenu provedenom na Suncu.


Osobine i uticaj UV zraka

UVB zraci su neophodni za sintezu vitamina D koji utiče na kalijum u kostima i igra osnovnu ulogu u strukturi i epidermisu. Ovi zraci stimulišu melanin koji kožu tamni, štiteći je od Sunčevih zraka. Sa druge strane, mogu dovesti do nastanka opekotina i ćelijskih mutacija, ako im se neoprezno i dugotrajno izlažemo.UVA zraci
proizvode instant preplanulost koja kratko traje i prodiru duboko u kožu. Ovi zraci odgovorni su za starenje kože, napadajući elastin, kolagen i proteine u koži; stvaraju slobodne radikale koji stvaraju kožna oboljenja – beningna i maligna. Ožiljci nastali UVA zračenjem su neizbrisivi i doživotno je potrebno štititi ih posebnom pažnjom.

Ako i posle svega ne možete da odolite izležavanju na plaži i milovanju Sunca, vodite računa da se adekvatno zaštitite. Bez obzira kojem tipu kože pripadate, u prvim danima sunčanja obavezno koristite kreme sa najjačom zaštitom, postepeno smanjujući, kako preplanulost napreduje. Ulja se preporučuju nakon sunčanja, radi dugotrajnije boje.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime