Afte na jeziku

Sigurno vam se nekad desilo da imate bele plikove na jeziku, koji su izuzetno iritantni i bolni na dodir. Takve plikove nazivamo afte.

Ako ste u dužem vremenskom periodu bili izloženi stresu ili nekoj infekciji, nepogrešivo će se javiti. Kada se jednom jave, često se vraćaju, ali budite bez brige. U nastavku teksta sledi objašnjenje kako da ih prepoznate i na vreme sanirate.

Šta su afte na jeziku

Afte se mogu javiti na celoj površini sluznice usne duplje, ali afte na jeziku su naročito neugodne.

Kako ih prepoznati

Pojavljuju se u vidu plikova bele ili žućkaste boje, kružnog oblika, a sluzokoža oko njih je upaljena i crvena. Ako ih povredite mogu krvariti, ali krvarenje nije obilno i ne treba da vas zastraši. Traju od jedne do dve nedelje, nakon čega se povlače.

Tokom njihovog trajanja regularne aktivnosti kao što su uzimanje hrane i pića, pranje zuba ili čak i govor, mogu biti otežane. Naime, afte izazivaju osećaj iritacije, peckanja i bola.

Simptomi afti na jeziku

Afte se mogu javiti na bilo kom delu sluzokože, a kada je u pitanju jezik, jednako su zastupljene po njegovom obodu, površini i na vrhu. Mogu se naći čak i ispod jezika i na njegovom korenu, kada su naročito nezgodne i otežavaju gutanje hrane.

Variraju i u veličini. Nekada su sasvim sićušne, kao ubod igle, dok mogu biti i preko 1cm u prečniku. Delimo ih u tri kategorije:

Afte veličine manje od 1cm, koje traju par nedelja, bole, ali ne ostavljaju ožiljke i prolaze bez uvođenja posebne terapije.

Afte veće od 1cm se javljaju na rubovima jezika. Nisu bolne, ali mogu da ostave ožiljke i dovedu do niza zdravstvenih komplikacija, kao što su povišena temperatura ili upale u organizmu.

Herpetiformne afte, koje podsećaju na herpes, grupišu se ispod jezika. Mogu ometati govor i hranjenje, jer su izrazito bolne, ali nestaju u roku od dve nedelje.

Afte kod dece i odraslih

Afte na jeziku se najčešće javljaju u starosnoj dobi između 20 i 40 godina. Nakon četrdesete godine i u starijim životnim dobima afte se maltene ne pojavljuju uopšte. Deca ih mogu genetski naslediti od roditelja, a nakon druge godine života, kada je stavljanje prljavih ručica u usta uobičajena pojava, javljaju se i plikovi. Obratite pažnju na higijenu detetovih ručica i igračaka, a ukoliko se afte pojave unos slatkiša svedite na minimum.

Afte na jeziku se češće javljaju kod žena, nego kod muškaraca. Medicina ovaj slučaj pripisuje hormonskim disbalansima koji se češće javljaju kod pripadnica ženskog pola, kao i trudnoći.

Uzrok afte na jeziku

Afte na jeziku nisu zarazne, ne mogu se preneti s jedne osobe na drugu, a tačan uzrok njihove pojave još uvek nije poznat. Neki medicinski stručnjaci ih smatraju autoimunim oboljenjem, jer se javljaju bez očiglednog uzroka, a isto tako i nestaju. Mogu se javiti usled niza faktora, a neki od njih su:

  1. Nehotičan ujed za jezik ili druga povreda, npr. iritacija nastala nošenjem zubne proteze ili veštačkih zuba.
  2. Uzimanje hrane koja je tvrda ili hrapava (npr. suva korica hleba ili brusketi), što spada u mehaničke povrede.
  3. Dugotrajna izloženost stresu slabi imunitet i utiče na kvalitet života. Jedan od prvih znakova da ste anksiozni ili pod stresom mogu biti bolni plikovi na jeziku.
  4. Nedovoljna zastupljenost vitamina i minerala u organizmu takođe mogu dovesti do pojave afti, a često su u pitanju manjak gvožđa, cinka ili kompleksa B vitamina
  5. Jednolična ishrana i ishrana bogata ugljenim hidratima.
  6. Prestanak pušenja. Zanimljiva je činjenica da se afte na jeziku gotovo nikad ne javljaju kod pušača, dok su česta pojava nakon ostavljanja cigareta.
  7. Hormonski disbalans, poremećaji metabolizma, inflamatorne bolesti i alergije.
  8. Helicobacter Pylori se dovodi u vezu sa nastankom afti.
  9. Lekovi protiv bolova, antibiotici, antiinflamatici i aspirin mogu izazvati pojavu afti na jeziku.

Da li afte ukazuju na ozbiljnije oboljenje?

Afte su najčešće samo prolazna neprijatnost koja se retko kad iskomplikuje, ali… Ukoliko imate afte na jeziku ili ispod jezika, koje ne prolaze, obavezno se obratite odabranom lekaru.

Naime, kancer usne duplje najpre se ispoljava u vidu afti. Obične afte su bolne, dok afte koje nastaju kao simptom raka nisu. Umesto kružnog ili ovalnog, one su nepravilnog oblika i tvrde, okružene upaljenom sluzokožom.

Ako vaše afte ne odgovaraju ovom opisu, 99% nemate razloga za brigu.

Lečenje i prevencija afte

Afte uglavnom prolaze same od sebe, bez nekog posebnog tretmana, ali ako su prisutne i nakon dve nedelje, najbolje bi bilo da se obratite lekaru. Ako ste skloni njihovom nastanku, pokušajte da ih izbegnete, a ako se jave evo šta možete učiniti da ublažite osećaj iritacije:

Izbegavajte konzumaciju hrane i pića koji su suviše topli ili suviše hladni. Najbolje bi bilo da tokom trajanja iritacije jedete barenu, kašastu hranu, kako dodatno ne biste povredili afte i izazvali bol. Hrana treba da bude mlaka i blagog ukusa, izbegavajte preterano slano, ljuto ili kiselo. Slatkiše i sokove bi trebalo svesti na najmanju moguću meru.

Izbegavajte jake alergene kao što su kikiriki, susam, jagode i belo pšenično brašno.

Unosite što više vode i nezaslađene tečnosti u organizam.

Održavajte besprekornu higijenu zuba i usne duplje. Ukoliko koristite zubnu četkicu sa tvrdim vlaknima, zamenite je mekom, a predlažemo vam da u upotrebu uvrstite i konac za zube. Ispiranje vodicom za usta bez alkohola može biti od pomoći.

Usnu duplju možete ispirati grgoljeći rastvor vode, soli i sode bikarbone.

Lečenje medikamentima

Ukoliko afte ne prolaze nakon dve do tri nedelje, uvodi se potrebna terapija. Lekari najčešće propisuju antiseptike koje mažete na bolno mesto ili antiinflamatorne lekove. Ako se afte javljaju često, terapija može uključivati i mast na bazi kortikosteroida, ali u tom slučaju budite oprezni i poštujte propisano vreme korišćenja terapije.

Preparati na bazi cinka i vitamina B12 pokazali su se kao delotvorni u lečenju bolnih plikova na jeziku. Stomatolozi preporučuju svetlosnu terapiju UV lampama, dok u apotekama možete bez recepta kupiti flastere koji se stavljaju na bolno mesto i sprečavaju dalje ozlede.

Prevencija afti na jeziku

Higijena i ishrana dele prvo mesto, bilo da govorimo o prevenciji ili saniranju afti na jeziku. Obratite pažnju da u organizam unosite sve potrebne hranljive namirnice, s akcentom na cinku, folnoj kiselini i vitaminu B12. Vitamin C uz dodatak flavonoida je moćno sredstvo u borbi protiv upala svih vrsta, pa tako i protiv afti. Svakodnevno konzumirajte jogurt, jer sadrži dobre bakterije koje su korisne za zdravlje celokupne usne duplje.

Prevencija je pola zdravlja, kažu, ali mi kažemo da je celokupno zdravlje, jer ako oboljenje sprečite, nećete imati šta da lečite.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime