“Biću uvek tu za tebe“ jeste rečenica koju možete čuti od osobe koju zovete najboljim prijateljem. Prijateljstvo, ako ništa drugo, trebalo bi da bude sastavni deo života svakog čoveka. No, kada je reč o prijateljstvu, ženska prijateljstva su posebno zanimljiva: postoji li u životu svake žene najbolja prijateljica ili je žena ženi ipak vuk?

Ona ne mora biti kao ti, ali je savršeno razumeš

Možemo se družiti sa ljudima koji su drugačiji od nas, ali da te razlike ne bi jednog dana postale nepremostive prepreke, neophodno je da ih razumemo. Šta to znači? Ako, primera radi, vaša najbolja prijateljica neguje drugačiji stil oblačenja nego vi, to samo znači da ne možete razmenjivati garderobu, ali možete uvek biti tu jedna za drugu. Štaviše, razlike su nekada dobre, jer nam omogućavaju da život sagledamo iz više uglova i otrkijemo nešto novo. Ipak, ako vaša prijateljica ima potpuno drugačiji sistem vrednosti nego vi, velika je verovatnoća da će se jednog dana vaši životni putevi razići. Prema tome, pokušajte da se družite sa ljudima koji posmatraju život slično kao i vi, jer samo tako jedni drugima možete pomoći kada se na tom životnom putu pojave prepreke.

Da li ona treba biti uvek tu za vas?

Možda se pitate ima li uopšte smisla postaviti jedno ovakvo pitanje kada govorimo o prijateljstvu. No, stvar je mnogo složenija nego što nam se čini: vaša najbolja prijateljica možda nije baš uvek raspoložena da sluša o vašoj novoj frizuri, doživljajima iz noćnog života ili haljini koju ste kupili na poslednjoj rasprodaji, što ne znači da njoj nije stalo do vas. Jednostavno, prijateljica koja nosi titulu najbolje treba da bude uz vas onda kada ste nesrećni ili kada niste sigurni da li ćete doneti pravu odluku.Svakodnevne teme možemo pretresati s bilo kim, ali o ozbiljnim životnim pitanjima ne možemo govoriti sa svakim. Zato, budite mudre, čuvajte vašu najbolju prijateljicu: nemojte da očekuje od nje da sa vama satima razglaba o tome da li vam bolje stoji crveni i roze ruž, ali treba da očekujete da vam pokloni svoje vreme onda kada se nađete na nekoj od onih nezgodnih životnih prekretnica.

Kada se upoznaje najbolja prijateljica?

Verujem da ste ubeđene, drage dame, da najbolju prijateljicu treba da poznajete od ranog detinjstva. Ipak, prijateljstva koja datiraju od detnjistva su vrlo retka. Najbolju prijateljicu možete upoznati u osnovnoj školi, ali i kao odrasla osoba. Ne možemo znati kada ćemo sresti srodnu dušu, samim tim, mi ne možemo znati ni u kom životnom dobu ćemo pronaći pravog prijatelja. Ako ste od onih koje još nemaju prijatelja koga bi mogle nazvati najboljim, nemojte gubiti nadu, nije kasno, samo se malo osvrnite oko sebe.

Koliko često treba viđati najbolju drugaricu?

Postoji mišljenje da se najbolji prijatelji viđaju često i da veliki deo vremena provode zajedno. Ipak, stvarnost je malo drugačija: obaveze na fakultetu, radno vreme, kao i porodica i hobiji, takođe zahtevaju da im posvetite deo svog dragocenog vremena. Najbolju prijateljicu ne morate da viđate svakog dana, kao ni što sa njom ne morate da vodite kilometarske telefonske razgovore svakog dana: dovoljno je da ste, vi i ona, u svakom trenutku svesne da negde postoji ona druga, ali vreme koje provodite jedna sa drugom treba da bude kvalitetno: dovoljno je da samo jedan dan u nedelji, primera radi, posvetite jedna drugoj, ali da u toku tog dana radite sve ono što volite i što vas uveseljava.

Šta možete, a šta ne možete da očekujete od najbolje prijateljice?

Od najbolje prijateljice, neko bi rekao, možete očekivati sve. Ipak, ako je neko vaš najbolji prijatelj, trebalo bi da ga razumete koliko i sebe. Od najbolje prijateljice treba da očekujete da vas sasluša, recimo, ako se dvoumite da li da ostavite dugogodišnjeg partnera. Takođe, od najbolje prijateljice treba da očekujete da dobro razmisli kakav će vam savet dati, ako ga tražite od nje. Najbolju prijateljicu možete pozvati u neko “zlo“ vreme da biste joj rekli kako ste se upravo ozbiljno posvađale sa momkom, takođe, od nje možete očekivati da prisustvuje svim onim događajima koji su vam bitni, ali…Od najbolje prijateljice možete očekivati samo onoliko koliko ste spremne da joj date. Dakle, ako ste od onih koji nisu spremni da pruže onoliko koliko i traže, nažalost, budite sigurni da najbolju prijateljicu nećete nikada pronaći. Ne smete da očekujete da, ni slučajno, da vaša najbolja prijateljica uvek bude tu za vas, a da joj se vi “nađete“ onda kada to vama odgovara. Budite, za početak, iskreni prema sebi i priznajte koliko ste spremni da date, pa tek onda počnite da razmišljate o tome šta biste sve mogli da uzmete. Zvuči surovo, znam, ali je istinito.

Prijateljstvo i novac: idu li uopšte zajedno?

Poznato je da prijatelji treba da dele sve, ali da je to stvarno tako ili ipak ne? Sa novcem treba da budemo oprezni: koliko treba nama, toliko treba i drugima. Ne smete da očekujete pozajmice niti smete da se ljutite onda kada shvatite da tim očekivanjima nema mesta, jer je novac svima jednako neophodan. Zar biste želeli da vaša prijateljica gladuje da bi vama pozajmila za cipele koje su na sniženju? Naravno da ne, dakle, ako već pozajmljujete novac od prijatelja onda činite to kada samo onda kada je i neophodno:u suprotnom se druga strana može osetiti iskorišćenom, a to sigurno ne želite. Takođe, ako ste već u situaciji da pozajmljujete novac od najbolje prijateljice onda ga vratite onda kada ste obećali da ćete ga vratiti. Prijateljstvo ne sme, ni pod tačkom razno, biti izgovor da biste kasnili sa vraćanjem pozajmljene sume ili da biste zaboravili da je vratite. Takođe, ako ste u situaciji, recimo, da imate više finasijskih mogućnosti nego vaša prijateljica, to nikako ne mora da znači da ste vi ta koja treba da nadomešćuje te razlike, ali isto tako, ne smete da očekujete da vaša prijateljica ide u korak sa vama: pokušajte da se prilagodite jedna drugoj, inače, nije bitno gde se nalazite, već u kakvom ste društvu. Imajte sluha za tuđe mogućnosti i potrebe kako ne biste nikoga uvredili i učinili da se oseća manje vrednim:nemojte da predlažete skupa putovanja i skupe izlaske, ako znate da vaša prijateljica ne može isto sebi da priušti, probajte da pronađete neku zlatnu sredinu. Takođe, ako se nađete u situaciji da se od vas traži pozajmica, razmislite dva puta: ako je razlog za pozajmicu jedan od onih bitnih i neodložnih, nemojte se dvoumiti, ali ako smatrate da je ta pozajmica hir, bolje je da ne budete velikodušni, jer je sigurno da ćete prijateljstvo pokvariti.

Šta najbolja prijateljica ne sme?

Dakle, šta je to što osoba koju zovete najboljom prijateljicom ne sme da učini? Ili šta ona treba da učini da biste vi shvatili da ste, nažalost, pogrešnoj osobi dodelili status najboljeg prijatelja?

Ona ne sme odavati vaše tajne:nije važno da li su te tajine “velike“ ili “male“, ako ste najboljoj prijateljici poverili nešto to ne sme da da zna niko drugi, osim vas dve. U slučaju da otkrijete da vaša prijateljica ćaska o vašoj intimi i o vašem životu okolo: spremite se na to da joj okrenete leđa.

Ona treba da poštuje zajedničke dogovore:Ako ste se, primera radi, sa njom dogovorili da izađete za vikend, ne bi bilo lepo da vam u poslednjem trenutku javi kako ipak ne može da ide sa vama. S obzirom na to da ste joj dodelili status prve i najbolje drugarice treba da očekujete da vas obavesti na vreme o promeni plana, osim ako u pitanju nije neka viša sila.

Vaš momak(sadašnji, bivši ili budući) ostaje samo vaš:Vaša najbolja drugarica ni u najluđem snu ne bi smela da pokuša da se približi nekom muškarcu sa kojim ste vi bili pre nje ili koji se vama dopada. Ljubav ne bira, ali…Prijatelj, koji vas poštuje i voli, spreman je i te kako da bira kako ne bi povredio vaša osećanja i kako bi vam dokazao koliko vam je odan.

Ona treba biti iskrena prema vama:Vaša prijateljica(najbolja)ima taj luksuz da vam kaže sve što misli, ne plašeći se da li će to vas uvrediti, jer ako je ona iskrena, vi nemate razloga za ljutnju. No, svoje mišljenje o vama i vašem životu, najbolja drugarica treba da deli samo sa vama, ne i sa svima oko vas. Dakle, ako čujete da ljudi iz vašeg okruženja znaju kako vam crvena haljina ružno stoji ili kako ste zaljubljene u pogrešnog, zapitajte se da li imate najbolju drugaricu.

Ipak, da ne bude zabune, sve ono što vaša najbolja drugarica sme i ne sme, važi za vas. Dakle, ako želite da imate najboljeg prijatelja, budite iskrene, odane i odgovorne, jer takve ljude bi svi želeli da proglase svojim prijateljima.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime