Shvatili ste da ste neodlučni? Bravo, prvi korak je uvek spoznaja i prihvatanje. Sve dok uporno odbijate da prihvatite taj svoj problem, to će vas mučiti. Međutim, onog trenutka kada shvatite i istinski prihvatite da ste vi odgovorni za svoj život, onda promena kreće. Svi smo mi ponekad neodlučni i to je sasvim normalno. Nekada nismo sigurni da li će nas ta odluka odvesti u pravom smeru, nekada nismo sigurni u svoje postupke, nekada nismo sigurni u sebe i svoja osećanja.

Sve je to u redu i normalno je, ali ukoliko se dvoumite oko svake sitnice i uz to vam je teško da se odlučite, ako stalno odlažete donošenje neke odluke, izbegavate sitacije u kojima vi morate da odlučujete, onda ste verovatno u problemu. Međutim, nije nemoguće izaći iz toga. Važno je da tragate za odgovorima i uzrocima, a onda postepeno i da se menjate, jer to je moguće. Možda vam se sada čini kao pretežak zadatak, ali je zapravo to prilično jednostavno, kada konačno shvatite nekoliko stvari. Evo koje korake možete preduzeti kako biste pokušali da se izborite sa ovim problemom.

Počnite da donosite mini odluke

Počnite od malih koraka, jer se samo tako stiže do cilja. Dakle, ako u skorijoj budućnosti treba da donesete neku krupnu odluku i ona vas prilično koči i parališe kada na nju pomislite, onda nemojte da krećete u proces donošenja sve dok ne rešete sa sobom neke stvari. Osvrnite se prvo na male odluke. Steknite sigurnost tu. Dakle, danas odlučite da se drugim putem vraćate kući s posla. Danas odlučite da prošetate posle posla do stana. Danas odlučite da spremite zdravu večeru i kupite sve potrebne sastojke. Onda odlučite da ćete se više informisati o neodlučnosti i da ćete se posvetiti sebi. Krenite da donosite odluke, ali i krente da ih sprovodite u delo. Na početku zaista neka to budu mini odluke, jer se tako stiče samopouzdanje kada je donošenje odluka u pitanju. Ako se dvoumite šta ćete doručkovati, obući, koji ćete lak za nokte kupiti, potrudite se da brzo donesete te odluke i da ne razmišljate previše o tome da li ste pravilno odlučili.

Postavite pitanje: šta je najgore i najbolje što može da se desi?

Prvo bi trebalo sebe da pitate, kada je krupna odluka u pitanju, šta je najgore što može da se desi? Podsetićemo vas da ne treba da zamišljate najgore scenarije i one koji su iracionalni. Dakle, budite realni, dopustite sebi da pomislite i razmotrite šta je to čega se plašite najviše. Zatim, kada vam dođe ta misao, onda razmislite kakve to probleme treba da rešite i kako ćete ih rešavati, ukoliko se pojave. Ukoliko imamo sistem kako da ih rešimo, lakše ćemo doneti odluku. A onda da vidimo i šta je najbolje što može da vam se desi. Ovo je tako ohrabrujuća misao, ohrabrujuće osećanje će se javiti, jer možda vam ta odluka pomogne da se vinete do zvezda, da promenite vaš život iz korena. Zapamtite znate da dobija onaj ko rizikuje. Ako ne dobijete to što ste hteli, dobićete lekciju, koja će vam biti i te kako dragocena u celom vašem životu.

Možda vam je potrebna pomoć nekog ko će vas malo „pogurati“

Nije loše ni krenuti na psihoterapije, ako vas već dovoljno frustrira činjenica što ste neodlučni, jer je uvek bolje kosultovati se sa nekim stručnjakom u vezi sa vašim problemima. Ne morate biti nezadovoljni sobom ili kvalitetom svog života zbog nečeka što uz malu pomoć možete rešiti. Zatim, postoje i razne druge tehnike i alternativne metode, koje zalaze u vašu podsvest i traže konkretne odgovore. Jedan od njih može biti i theta healing metoda, koja je vrlo dobra za prevazilaženje svih blokada koje imate. Razgovarajte sa samim sobom dok razgovarate sa terapeutom, koji sprovodi ovu metodu. Dakle, theta healing je metoda tokom koje zaista razgovarate sa vašim unutrašnjim „ja“, prihvatate ga i tokom koje vam postajaju jasnije mnoge slike i počinjete precizno da shvatate zbog čega je nešto ovako ili onako i zbog čega ste doneli neku odluku.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime