Dan po dan,zima odbrojava svoje poslednje dane. Čini mi se , odavno beše kada smo zakoračili u predivne odaje veličanstvene zime. Iako ponekad ume da bude veoma surova i ohola,hodati kroz njene odaje je pravo zadovoljstvo. Dobro smo se snalazili u snežnim i ledenim preprekama na koje smo nailazili. Sada smo tu, na kraju hodnika, još nekoliko koraka i pred nama se pruža veličanstvena i cvetna kapija proleća, mameći nas svojim šarenilom i toplotom u svoj zagrljaj.

Stojimo tu pred kapijom cvetnog proleća. Osećam kako me mami sveži miris tek iznikle trave, a prvi zraci nežnog sunca toplo me miluju. Preda mnom se pruža blistavi tepih sav istkan od veselih belih visibaba i malih stidljivih ljubičica. stoje tako krhke i stidljive i svojim vitkim telom suprostavljaju se zadnjim udarcima koji dopiru iz dugačkih hodnika gospodje zime. Vesele i jarke boje lepih i krupnih jagorčevina bude u meni neku radost i živahnost. Znam da su tmurni dani iza nas i znam da su sve one kiše i hladan vetar prepreke koje ćemo lako preskočiti jer pred nama se pruža slika koja budi lepo raspoloženje. Sva priroda koja je do sada bila usnula sada se budi. kao da otresa sa sebe poslednje ostatke duge i hladne zime. Odjednom se ti hodnici koji su bili do sada zatvoreni,tmurni,hladni,otvaraju. Širom otvaraju svoje prozore, dižu roletne i puštaju da kroz odaje ušeta prolećni povetarac. Osim prirode, bude se i sve usnule životinjice i bubice. Izlaze iz svojih malih skloništa i protežu svoja mala tela na blagom suncu. Iz dubokog sna bude se i ponosne lale, zumbuli i narciš. Drveće se sprema da obuče svoje lagane mantiliće prošarane ukrasnim cvetićima, a ptičice se spremaju da opet oforme svoj raspevani hor koji će pevati i veseliti sve stanovnike,celog proleća.

Korak po korak i znam da sam tu. Lepi i veseli dani cvetnog i mirisnog proleća su pred nama. Dugo smo čekali, lutali dugim i hladnim hodnicima i znam da smo tu na kraju jednog i početku drugog puta i znam da je ovo proleće koje najzad stiže kao svetlost na kraju tunela za svakog od nas.

Natalija Njegušić

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime