Čitala sam razna dela svetske i  naše književnosti, ali ni jedno delo nema tako tužnu priču kao tragedija ,,Romeo i Julija“. Naša narodna balada ,,Smrt Omera i Merime“ je slična po temi, ali ne ostavlja toliko tragičan utisak na čitaoca kao ovo Šekspirovo delo.

        Kada će mi se ukazati prilika da se vratimu XVI vek, vratila bih se baš u svet Romea i Julije i ostalih Šekspirovih likova. Šetala bih se ulicama Verone, dok ne upoznam sve one ljude koji su nam tu ljubav zabranjivali. Volela bih da prisustvujem dogadjajima ili da sa strane posmatram dešavanja. Krišom bih slušala razgovor Romea i Julije na balkonu i posmatrala njihove poglede pune ljubavi. Razgovarala bih s mnogim likovima. Volela bih da čujem priče seljana i zanatlija tog doba. Želela bih da saznam ono što Šekspir nije napisao, zašto su porodice Kapuleti i Montegi bile u zavadi, zbog čega su se toliko mrzeli i na kraju dozvolilii da ta mržnja uništi njihovu decu. Pročitati opisane dogadjaje u nekoj knjizi ili drami nije isto kao i prisustvovati tim dogadjajima. Kada bih bila tamo, mislim da bih mnogo bolje razumela dogadjaje koji su doveli do tragedije da i Romeo i Julija oduzmu sebi život. Patnja i bol  se bolje razumeju kada se osete, nego kad se samo pročitaju opisi patnje i bola.

        Ponekad se pitam da li je ta tragedija mogla da se spreči. Možda zato i želim da se vratim u to vreme, u taj Šekspirov svet, zgrabim Romea i Juliju i povedem ih sa sobom u današnje vreme. Mislim da bi njihova priča u današnjem vremenu imala mnogo lepši kraj.

                                                                                        IIInagrada   Nevena Radosavljević VIII razred

                                                                                            OŠ,,Jovan Jovanović Zmaj“

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime