Saveti za kupovinu stana

0
1490

Jedna od najvećih investicija u životu svake osobe jeste kupovina nekretnine, u ovom slučaju stana ili kuće. Ulaganje u sopstveni stan, nosi sa sobom veliku radost ali i veliki stres i odgovornost.

Kupovina stana je dugotrajan, a ume biti i iscrpljujuć proces međutim, od izuzetne je važnosti biti oprezan tokom njegove kupovine. Treba voditi računa o svemu.

Ako je u pitanju lokacija nepokretnosti, gde se nalazi, koliko je daleka od vašeg posla, da li poseduje parking mesto. Ako je stan star, u kom stanju je drvenarija, instalacije, izolacije stana, pa čak ako je i nov stan u pitanju na ovakve stvari treba obratiti pažnju.

U slučaju da vam treba pomoć u proceni stanja stana, ukoliko imate prijatelje građevinskog inženjera, stolara, električara, pozovite ih da sa vama pogledaju stan koji vam se dopada.

Ako se ne razumete baš najbolje u pravne stvari vezane za dokumentaciju o nekretnini za koju ste zainteresovani, prisustvo stručnog lica, advokata će vam biti neophodno radi tumačenja papirologije.

Važni koraci tokom kupovine stana

U zavinosti od materijalne mogućnosti, vaših potreba i priorieta, odlučujete se za vaše gnezdo u kojem ćete provesti veći deo svog života.

Bitni faktori na koje treba obratiti pažnju tokom biranja stana

Nekad je najmanji problem pri kupovini nekretnine njegova cena, veći je problem šta posle, tačnije, koliko ulaganja zahteva stan. Krečenje, bela tehnika, nameštaj su samo deo stvari koji nalazi na vašem spisku za kuću.

Većina starijih zgrada umeju biti velike spratnosti. Kada su u pitanju takve zgrade koje imaju pet i više spratova, obratite pažnju na postojanje lifta i da li je isti u funkciji.

Pre nego što obavite kupovinu i potpišete bilo šta, izvršite detaljan pregled stana. Proverite kakve su vodovodne i kanalizacione cevi, kao i to kako su održavane elektroinstalacije. To ne morate učiniti sami već možete potražiti pomoć nekog majstora ili druge upućene, iskusne osobe.

Ako imate automobil, obratite pažnju na parking mesto u zgradi. Ako biste parkirali vašeg četvorotočkaša negde oko zgrade, takvo parking mesto iziskuje veliki deo troškova koji vam neće odmah pasti na pamet.

One osobe koje koriste javni prevoz, trebalo bi da istraže koliko su udaljene stanice prevoza koji im je potreban.

Ako ste našli stan koji vam se dopada, prostudirajte malo i njegovo okruženje. Obratite pažnju da li je okruženje bučno zajedno sa komšijama, ili je ipak stan na dobrom mestu okrenut ka dečjem ili sportskom igralištu, daleko od velike buke sabraćaja i gužve.

Važno je da vam se u neposrednoj blizini nalazi bar neki manji market, osnovna škola ili vrtić ako imate ili planirate decu, apoteka, autobuska stanica, dom zdravlja dok za sve ostalo nije toliki problem pešačiti malo duže ili voziti.

Uverite se i raspitajte se da li zgrada ima centralno grejanje ili samo radijatore.

Dnevna svetlost utiče na čovekovo raspoloženje, tako da bi bilo dobro da je stan okrenut prema istoku ili da bar prozori dnevne prostorije ili trpezarije budu okrenute ka osvetljenoj strani.

Dokumentacija je od izuzetne važnosti tokom kupovine stana

Kada ste odabrali nekretninu, naredni korak je provera dokumentacije.

Ako je u pitanju kupovina starog stana

Pre nego što se sklopi kupoprodajni ugovor o nepokretnosti, neophodno je proveriti u katastru nepokretnosti ko je vlasnik stana, da li je stan uknjižen, da nije opterećen hipotekom, da li postoje treća lica koja imaju prava na nekretninu, i da ista nije predmet sudskog ili upravnog postupka itd.

Pre nego što potpišete neki dokument, proverite da li je vlasnički list važeći jer ne sme da bude stariji od godinu dana.

Svaku overu kupoprodajnog ugovora o nepokretnosti, predugovora i overu punomoćja za kupovinu nepokretnosti vrši javni beležnik (notar) koji je izvršava i adekvatne provere. Pre nego što bude overen kod notara kupoprodajni ugovor o nepokrenosti se čita i proverava na licu mesta pred prodavcem i kupcem.

Proveru dokumentacije trebalo bi poveriti stručnoj osobi spremnoj da ništa ne propušta slučaju. Tada će vaša prava biti zagarantovana, bilo kakav potpis sigurniji, dok će svaka vaša sumnja ili nejasnoća biti otklonjena.

Kupovina stana u izgradnji

Kada je u pitanju kupovina stana u izgradnji dobro proverite investitora u nadležnim službama opštine i grada.

Kupac treba da bude upoznat sa dokumentacijom vezanom za izgradnju. To podrazumeva kupovinu stana tek pošto je prošao tehnički prijem. Mora da postoji zapisnik iz koga se vidi da je zgrada izgrađena prema građevinskoj dozvoli i građevinskim propisima.

Obratite pažnju da investitor poseduje Rešenje odobrenja za izgradnju jer je tim rešenjem upisan kao vlasnik cele, odnosno dela parcele na kojoj se gradi što se može utvrditi uvidom u vlasnički list. Invesitor treba da ima i Potvrdu o prijemu dokumentacije, odnosno potvrdu o početku radova. Takođe investitor mora imati i Ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište kao i ugovore sa toplanom, elektrodistribucijom, i drugim komunalnim kućama.

Poželjno je da ugovorite takvu kupovinu gde ćete da plaćate cenu stana po fazama izgradnje. Time ćete ispratiti izgradnju objekta.

Obratite pažnju da porez na nekretninu morate platiti najkasnije 10 dana od overe kupoprodajnog ugovora.

Oslobađanje od poreza za prvu kupovinu nekretnine

U slučaju da prvi put kupujete nekretninu, porez na prenos apsolutnih prava ne plaćate za površinu stana do 40m² ukoliko živite sami.

Ako kupujete stan veći od navedene kvadrature, plaćate razliku za prenos, odnosno dobijate povraćaj PDV-a samo za razliku u površini.

Ako domaćinstvo broji više članova, oslobođeni ste poreza za dodatnih 15 m² po svakom članu domaćinstva ali samo u slučaju ako član ili članovi nisu vlasnici bilo kakvih nekretnina na teritoriji Republike Srbije. Pod porodičnim domaćinstvom se podrazumevaju svi članovi jednog domaćinstva (supružnici, deca, roditelji kupca, roditelji supružnika…) sa istim prebivalištem i adresom kao i kupac prvog stana.

Planiranje kupovine nekretnine i sama overa kupoprodajnog ugovora o nepokretnosti, ume biti isrpljujuć ali i najvažniji korak u tome da postanete isključivi vlasnik.

Postupak kupoprodaje nepokretnosti najbolje je obaviti uz stručnu pomoć, kako bi ceo postupak, počevši od odabira stana do same provere dokumentacije, protekao pouzdano i efikasno bez bilo kakvih naknadnih posledica.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime