Od dvora do Holivuda do modnih pista,ovaj tip ženske obuće postao je obavezan i na našim nogama.Zašto ih toliko volimo?
18. vek sitni koraci
Žene su počele da plešu balet još 1681.godine,ali tada su nosile cipele sa štiklama.Tako je bilo sve dok plesačica Mari Ande Kupi de Kamargo nije podigla ovu umetnost na viši nivo,naravno,u Parizu.Ona je prva počela da nosi haljine do članka i ravne baletske cipele,što je ubrzo postalo norma u ovoj vrsti plesa.

1940.ulični šarm
Spajajući modu i umetnost,Koko Šanel je tokom dvadesetih godina prošlog veka dizajnirala kostime za Ruski balet.Nakon Drugog svetskog rata,američka dizajnerka Kler Mekardel je prenela plesne cipele sa scene na modnu pistu-kao ravne mokasine od meke kože.
1954.film i moda
Modni znalci tvrde da je susret Odri Hepbern i dizajnera Salvatorea Feragama bio veliki istoriski trenutak.Italijanski dizajner je bio zadužen da kreira baletanke za popularnu glumicu_tako je nastao čuveni ,,Odri“stil.

1984.stvar prestiža
Baletanke su konačno postale besmrtne kada se manekenka Ines de la Fresanž prošetala pistom na modnoj reviji Shanel u dvobojnim baletankama.Kad je princeza kupila 12 pari tek lansiranih modelaFrensh Sole,1989.g.trend je prihvaćen i u kraljevskoj porodici.
2004.efekat mos
Kejt je nosila baletanke u kombinaciji sa uskim farmerkama,kratkim šortsem ili koktel haljinom.Dizajneri su trljali ruke zbog zarade,jer su žene jurile da kupe bar jedan par baletanki.Čak je i Viktorija Bekam podlegla paru Lanvinovih baletanki.
2011 godina baletanki
Pošto su modne kuće lansirale kolekcije kojima su dominirale lepršave suknje ,bilo da su kežual ili elegantnom izdanju,baletanke su jednostavno sinonim za šik.

Ostavite Komentar

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime